Руските военни кораби са сред най-опасните на планетата

Руските военни кораби са сред най-опасните на планетата


Съединените щати назоваха петте най-опасни военни кораба, сред които и руските ракетни крайцери по проекта “Орлан” (“Петър Велики”, “Адмирал Нахимов”, “Киров” и “Адмирал Лазарев”).

В класацията, изготвена от The National Interest, са включени кораби на Русия, САЩ, Япония и Китай. Изданието подчертава, че мощните бойни крайцери са средство за постигане на цели в борбата между доминиращите военни сили.

Списъкът се оглавява от руските атомни крайцери по проекта “Орлан” в серия от четири крайцера. Корабите “Петър Велики” и “Адмирал Нахимов” все още са на въоръжение. “Адмирал Нахимов” е в процес на модернизация и скоро ще получи хиперзвукови ракети “Циркон” и комплекси С-500.

Първоначално корабите са въоръжени с 20 противокорабни ракети П-700 “Гранит”, всяка от които може да носи 1500-килограмова ядрена бойна глава. Бързите и мощни руски крайцери са в състояние да откриват и унищожават американски самолетоносачи с ядрено оръжие, подчертава авторът на статията.

На второ място Съединените щати поставят ракетните крайцери тип Ticonderoga. Крайцерите от този клас са най-тежковъоръжените военни кораби на американския флот, тъй като са оборудвани със 122 установки за вертикално изстрелване на ракети. 22 от тези крайцери все още са в експлоатация (пет по-стари кораба са изтеглени в края на Студената война).

В класацията място намират и японските кораби “Конго”, “Киришима” и “Чокай”, както и китайските разрушители тип 055 и американските Arleigh Burke.

По-рано стана известно, че боеспособността на Черноморския флот ще бъде допълнена с 13 нови кораба и плавателни съда, някои от които ще бъдат оборудвани с ракети “Калибър”. Модернизацията на Черноморския флот започна през 2014 година. Оттогава флотът е подсилен с нова военна техника, като превъоръжаването продължава и в момента.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.