Руската ПВО ще повиши бойната си готовност благодарение на високомобилната система “Адютант”

Руската ПВО ще повиши бойната си готовност благодарение на високомобилната система "Адютант"
Руските специалисти разработиха високомобилен комплекс “Адютант”, способен да имитира крилати ракети и дронове.

Целта на системата е да служи като мишена по време на изпитанията на нови оръжия, съобщиха от пресцентъра на руското министерство на отбраната.

“За подсигуряване на действията по бойна подготовка на подразделенията от войсковата ПВО и провеждането на държавни изпитания на разработваното въоръжение беше създаден високомобилен универсален мишенно-тренировъчен комплекс “Адютант”, гласи съобщението, цитирано от РИА “Новости”.

По данни на ведомството комплексът е снабден с пет типа въздушни мишени, подсигуряващи бойната работа на разчетите на зенитни ракетни и артилерийски комплекси, радиолокационни станции и оператори на преносими зенитни ракетни комплекси.

Мишените са способни да имитират разнообразни въздушни цели – от крилати ракети до самоделни безпилотни апарати, подобни на тези, използвани от терористичните групировки в Сирия.

Освен това в контролния пункт на комплекса са разположени две автоматизирани работни станции за операторите, което позволява едновременно да се управляват до шест въздушни мишени във всякакви конфигурации.

Държавните изпитания на комплекса започнаха през април, а тестовете ще завършат още през 2019 година. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.