Руската армия се отказва от пилотките и ушанките

Руската армия се отказва от пилотките и ушанките
До юни 2022 г. руските войници ще спрат да носят вълнени шапки пилотки и ушанки, реши руското правителство.

Войниците ще получават вълнени шапки с козирка, полковниците и генералите – астраханска шапка с козирка, а капитаните първи клас и адмиралите от руския флот пък ще носят астраханска шапка без козирка. Това бе обявено в постановление, публикувано на официалния портал за правна информация.

Пилотката се появява в Руската империя през 1913 г. като шапка за войниците от военновъздушните сили. Първоначално e наричана “перелетка” или “полетка”. Пилотът можел да носи шапката си в джоба си или под мишница, както и да я слага на главата си след излитане, вместо каска.

В края на 1915 г. пилотката е въведена във военните училища, появява се и в пехотата. Във въоръжените сили на СССР пилотката се носи от мъже и жени. Във въоръжените сили на Руската федерация тя се носи с една и съща кокарда във флота и военновъздушните сили.


Loading...

Ушанката се появява в армията на СССР в началото на 1930-те години. В момента ушанките се справят с кокарди, които са различни за различните звена на армията. / bg.rbth.com


Global Look PressТази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.