Ракетна “Шишига”: Kак и защо е създаден “летящият” ГАЗ-66 с “Град”?

Ракетна "Шишига": Kак и защо е създаден "летящият" ГАЗ-66 с "Град"?
Когато става дума за реактивните системи за залпов огън (РСЗО) БM-21 “Град”, обикновено се имат предвид най-разпространените пускови установки, базирани на всъдехода “Урал” с бензинови или дизелови двигатели

В момента в руските сухопътни войски също се срещат варианти на платформата “КамАЗ-5350”, предаде “Российская газета”.

Войната в Сирия припомни, че съществуват бойни машини на шаси ЗиЛ-131. Тези установки са пуснати в производство в средата на 1970-те години и са на въоръжение в морската пехота.

Тези, които са били във Въздушно-десантните войски през 1960-1980-те, помнят друга модификация – “Град-В”. Тя получава прозвището “летящата”, тъй като има възможност за парашут. Версията е базирана на известния “Шишига” – двуосен всъдеход ГАЗ-66. И не в съвсем обичаен вид, тъй като има подвижен брезентов покрив. Първоначално РСЗО са били транспортирани със самолети Ан-12, чиито товарни отделения не са били толкова просторни, колкото тези на по-късния ИЛ-76.

Друга външна разлика от сухопътния БМ-21 е по-малкият брой водачи – те са само 12. За да се осигури стабилност по време на стрелба, в задната част на установката са поставени два носещи елемента.

Във всички останали аспекти това е едно и също пълноценно бойно превозно средство. То е в състояние да унищожава цели с 122-мм ракети на разстояние до 20 100 метра. Времето на залп е само 6 секунди.

Масата му в бойно положение е 6000 кг, а мощността на двигателя – 115 к. сили. Максималната скорост на път е 85 км/ч с екипаж от двама души, а запасът на хода е повече от 870 км.

Тези машини са използвани от десантчиците по време на операциите на ограничен контингент от съветски войски в Афганистан. Осъществява се ефективна огнева поддръжка на части, действащи срещу противника. Като се има предвид спецификата на тази война, възможността да десантират с парашути не е от полза.

Според някои военни експерти вариантът “Град-В” не би бил излишен и на съвременните части на Въздушнодесантните войски. Разбира се, на базата на ново автомобилно шаси. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.