Разкриха характеристиките на ракетата 40Н6Е, която ще е част от ракетната система С-500 “Прометей”

Разкриха характеристиките на ракетата 40Н6Е, която ще е част от ракетната система С-500 "Прометей"

Руснаците работят по ракета с високи техническо-тактически характеристики, която може да поразява огромно количество аеродинамични и балистични цели, включително оперативно-тактически ракети със среден обсег и хиперзвукови крилати ракети.

Презентацията на характеристиките на управляемата ракета 40Н6Е земя-въздух бе направена в рамките на военно-техническия форум “Армия 2018”. Новата ракета е предвидена за унищожаване на съвременни самолети и дронове. Тя ще може да елиминира и тактически и оперативно-тактически балистични ракети, летящи със скорост 4800 м/сек, както и хиперзвукови крилати ракети.

Зоната за прихващане на целите е в диапазона от 0,010 до 30 000 м. Ракетата 40Н6Е има начална маса от 1893 кг и лети със средна скорост от 1190 м/сек. Максималният хоризонтален обсег за унищожаване на аеродинамични цели достига 380 км, а на балистични ракети със среден обсег – до 15 км. Минималната далечина до целта, на която се изстрелва ракетата, е около 5 км. Общата подготовка за изстрелване отнема 15 секунди, а ресурсът на ракетата в херметически затворен контейнер за транспортиране е 15 години.

Според специализирания информационен сайт bmpd презентацията на “Армия 2018” е била за ракетата 46НЕЗ, но съобщените характеристики са в сила и за модела 40Н6Е.

Российская газета” припомня, че тестовете на ракетата с далечен обсег 40Н6Е са приключили още през юли 2018 година. Налице са реални индикации, че разработката на тази ракета са свързани с въвеждането на перспективната ПВО и ПРО система С-500 “Прометей”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.