Невидимите танкове на бойното поле

Невидимите танкове на бойното поле т-14 Армата

Те вече са тук! Невидимите танкове на бойното поле!

Наред с утвърдените производители на съвременна бронирана техника, Полша също извади свой футуристичен проект
След като военната промишленост произведе „невидими” самолети и кораби, логично ред дойде на „невидимите” танкове, за които бяха приложени ако не конкретни техники, то поне отработени подходи и изпробвани технологии. Конструкторите си даваха сметка, че трябва да се работи във външните форми, специалните покрития, в „умната” електроника и особено в баланса и компромисите между тях. БЛИЦ предлага на аудиторията си три типа бойни танкове, представители на вече участвали в боеве, сега навлизащи на въоръжение и доста футуристичните проекти.Армата
Вече излезе в публичното пространство изявление на Вячеслав Халитов, заместник генерален директор на „Уралвагонзавод”, че 20 танка Т-14 преминават изпитания, като се твърди, че повърхността им има специално покритие, която „въвежда потенциалния противник в заблуждение и/или усложнява идентификацията на техниката”.

Естествено иженерингът на „Армата” е строго секретен. Същевременно споменаването от Вячеслав Халитов за GALS-технологията позволява да се оцени степента на производственото коопериране на „Уралвагонзавод” с други подизпълнители. Накратко, страните отчитали „инженерните интереси” в реално време в целия процес на проектиране.

Става дума за промишлена стратегия, когато група компании се обединяват в едно цяло за решаване на конкретна задача. При това се осъществява постоянен електронен обмен на идеи и проекти за постигане на оптимални показатели и едновременно да се намалят разходите. Като цяло преминаването на GALS-технологии извежда руския ВПК сред най-развитите технологично корпорации, използващи най-съвременни „бизнес-модели”.

По такъв начин борбата за „невидимост” на „Армата” е водена комплексно и не така, както преди, когато за едни или други технически решения подизпълнителите узнавали постфактум.

Пред проектантите на „Армата” са поставени доста твърдо задачи по маскировката. Има основания да се съди, че резултатите са обнадеждаващи. В радиолокационния диапазон забележимостта на новия танк е намалена около четири пъти, в термовизионния е около три пъти, включително заради специалното покритие.

По този начин противникът, въоръжен с най-съвременни инфрачервени и радиолокационни прибори, ще може да възприеме „Армата” на средни дистанции като малък автомобил или изобщо няма да го види.

Тази малка забележимост на „Армата” все още не е потвърдена в реален бой. На хартия много неща изглеждат удивителни, но често реалността е съвсем друга. Руснаците са квалифицирани оръжейници, така че е възможно танкът да се окаже добър. С времето обаче вероятните противници също няма да стоят на едно място.

Британският „Чалънджър”
Британският танк „Чалънджър”
Обзорът на чуждестранната литература относно маскировката на танковете показа, че много страни отдавна и упорито работят над този проблем. В Англия например още преди 10 г. е изпитана технология, която прави танка Challenger 2 (Чалънджър 2) визуално невидим за сметка на постоянно променящи се изображения на неговата светлоотразяваща повърхност.

Изданието The Sun разказа за задни видеокамери и предни кинопроектори, които в реално транслират върху челната част на корпуса на машината картината, заснета зад танка, например път или поле. На фотографиите от изпитанията на „невидимия Чалънджър” в голото поле вместо танка се забелязва малко тъмно петно, приличащо на човек в черни дрехи.

Съдейки по размера на военния джип, стоящ до танка, снимката е направена на разстояние 200 м. Тази технология и до сега се пази в строга тайна, макар да не е потвърдила своята ефективност.

Независимо от изглеждащата простота, системите за „невидимия танк” всъщност са много сложни. Например автор на един проект е сър Джон Пендри, професор по теоретична физика в Имперския колеж в Лондон. Той включва използване на идеален обектив и метаматериали (изкуствени композитни материали с предварително зададени свойства). Първите обнадеждаващи резултати бяха получени още през 2005 г. и повече нищо не се чу за тях.

През 2011 г. англичаните обявиха за създаване на нова технология, която също би направила танка по-малко забележим за зрението на човека. Шон Плату, военният кореспондент на Telegraph, съобщи, че за целта са направени опити да бъде адаптирана технологията за електронното мастило (e-ink). За разлика от обичайните форми на камуфлажа, разцветките на корпуса ще се променя в зависимост от съответната околна обстановка.

„Много сложни електронни сензори, прикрепени към бронирания корпус, ще проектират изображението на околната среда върху външната повърхност на танка, помагайки му да се слее с ландшафта и да избегне атаката – именно така Шон Плату обяснява идеологията за британския танк-невидимка, давайки за пример хамелеона или калмара. Технологията получи название „е-камуфлаж”.

Скептиците твърдят, че тогава реален ефект за невидимост не е постигнат, въпреки сериозните инвестиции. Четвърт от вътрешното пространство на танка било заето от изчислителния комплекс, с набор от извънредно мощни видеокарти. Поне за сегашното равнище на технологиите подобни средства граничат с научна фантастика, но може би ще им дойде някога времето.

Полският перспективен лек танк PL-01
Полският перспективен лек танк PL-01
Друг танк, който може да претендира за „машина-невидимка”, е полският PL-01. Наистина става дума по-скоро за концепция, отколкото за реална техника.

Според замисъла на неговите идеолози, 35-тонната машина е напълно покрита със специални плочи, които променят своята температура, за да съответстват на околния топлинен фон.

Идеята на PL-01 се състои в това, да се отстрани инфрачервената, радиолокационната и визуална сигнатура на традиционния танк, маскирайки го сред околната среда. Любопитно е, че разработващите от полския консорциум – компаниите OBRUM, Bumar и Huta Stalowa Wola съвместно с британската корпорация BAE Systems – твърдят, че тяхната главна цел е чисто комерческа – ставало дума изключително за „пазарен танк”, предназначен основно за продажба.

PL-01 е характерен с още нещо важно: по целия корпус на машината няма вертикална плоскост, която да излъчва или отразява хоризонтално към противника излъчен от него радиолокационен сигнал, те са под някакъв ъгъл и разсейват в пространството енергията – при „Армата” и „Чалънджър” това са капаците на ходовите вериги.

„Повечето сензори за целеуказване на бойното поле сега са ориентирани към инфрачервения диапазон на електромагнитния спектър – пише военният кореспондент Тейлър Роговей от изданието Foxtrot Alpha. – Почти магическото намаляване на инфрачервеното излъчване е постигнато за сметка на управлението на температурата на контролируемите плочи. Това е постигнато по пътя на обработка на данните на множество миниатюрни инфрачервени сензори, разположени по цялата повърхност на танка.” Благодарение на това, PL-01 може да изглежда на приборите за нощно виждане като лек автомобил.

Послеслов

Бъдещето ще покаже доколко ефективна ще бъде тази „невидима” техника. Предназначението на танковете, както и преди 100 г., се заключава в мобилна огнева поддръжка на настъпателните и отбранителни операции. Цитираният вече Тейлър Роговей призовава да се отнасяме към танковете от гледна точка на „балансирания подход, тоест те да решават максимум бойни задачи при минимална стойност.


Loading...

Втората световна война ни даде много важен урок за танковата война и структурата на въоръжените сили като цяло: в тежък военен конфликт с продължителни бойни действия, численото преимущество на не лоша техника може да възтържествува над скъпоструващия с технологично превъзходство ограничен парк отлични машини, твърди Руговей.
Източник:blitz.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.