Как руските дронове с “Калашников” на борда ще променят правилата на войната

Как руските дронове с "Калашников" на борда ще променят правилата на войната
До няколко години безпилотният летателен апарат с пушка ще се превърне в летяща армада, която ще замени човека на бойното поле и ще унищожава както сухопътните сили, така и аналогични дронове в редиците на врага.

В края на март Русия представи на света нов безпилотен апарат, въоръжен с автоматична карабина “Вепрь-12”.

Армията скоро ще получи новия дрон, който в бъдеще ще замени човека на бойното поле и ще изпълнява всички бойни задачи вместо него.

В момента новият модел преминава серия от изпитания, но вече е известно, че дронът ще стреля по опонентите си със сачми, картеч или куршуми 12-и калибър.

Ефективният му обсег ще бъде около 50 м. Откатът от изстрела няма да отклонява дрона от курса му и няма да го измества встрани – “летящото чудовище” ще може да продължи да стреля до момента, в който му свършат мунициите и трябва да се върне в базата.

В същото време концернът ВКО “Алмза-Антей”, който патентова разработката, обмисля възможността за смяна на карабината с автомат “Калашников” от 7,62х39-мм калибър.

Това е много ефективно решение, защото 7.62х39 е най-разпространеният калибър в света, чиито боеприпаси могат да бъдат попълнени с “трофейни” патрони, пленени от складове на бойци в зона на бойни действия в Близкия изток.

Известно е още, че “дронът убиец” (военните му дали това прозвище, когато по време на изпитания на полигон той успял да унищожи наземни цели и макет на друг дрон) е в състояние да излита и каца вертикално, като може да остане във въздуха без презареждане до 40 минути.

Ключова характеристика на тези безпилотни летателни апарати е възможността да бъдат интегрирани в цялостна летяща армада от 30, 40 и повече самолети.


Loading...

Според военните и анализаторите “роякът от безпилотни летателни апарати” ще се превърне в основа на армията на бъдещето, тъй като ще може да замени човека на бойното поле и, благодарение на изкуствения интелект, самостоятелно да определя и премахва вражески цели.

Малко по-рано руските оръжейници представиха леко “уголемена” версия на безпилотен апарат с тегло от 20 тона, който да замени не само човека, но и самите изтребители ​​на бойното поле. / bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.