Северна Корея отказа преговори за ядрената си програма

Северна Корея отказа преговори за ядрената си програма


В понеделник Северна Корея осъди строго последните санкции, наложени от ООН заради ядрената й програма, заявявайки, че няма да преговаря за нея, докато е заплашвана от САЩ, предава AFP, цитирана от “Фокус”.
Санкциите, наложени през уикенда, са „насилствено нарушение на нашия суверенитет”, се казва в официално изявление на Пхенян, разпространено от официалната Корейска централна информационна агенция.

„Ние няма да поставим на масата за преговори нашата отбранителна ядрена спирачка”, докато Пхенян е изправен пред заплахи от Вашингтон, „и никога няма да направим и крачка назад от укрепването на нашата ядрена мощ”, се казва още в текста.

По-рано стана ясно, че американският президент Доналд Тръмп е провел разговор с южнокорейския си колега Мун Дже Ин за напрежението около Северна Корея, предават агенциите.

„Току-що завърших разговора си с президента Мун от Южна Корея. Много съм щастлив и впечатлен от вота на ООН с 15:0 за санкции срещу Северна Корея“, написа Тръмп в „Туитър“. В момента американският президент, който беше казал, че никога не почива, е на “работна ваканция”.


Loading...

В едночасовия разговор Тръмп и Мун Дже Ин са се договорили да си сътрудничат и да окажат маккимален натиск и санкции срещу Северна Корея, съобщава президентският офис в Сеул. Мун е заявил, че е необходимо да се покаже на Северна Корея, че вратата за диалог е все още отворена, но за целта Пхенян трябва да се откаже от ядрената си програма.
Източник:СЕГА БГ.

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.