Rusvesna.su: Кои въоръжения осигуряват стратегически военната мощ на Русия

Rusvesna.su: Кои въоръжения осигуряват стратегически военната мощ на Русия
Rusvesna.su представи своя условна подборка от серийно произвеждани образци въоръжения, осигуряващи военната мощ на Русия на сушата, в морето и във въздуха.

Тя включва основно стратегически ядрени оръжия – три типа ракети, подводница и бомбардировач.

Ракета Р-36 „Сатана”

Това е шахтов комплекс с течногоривна междуконтинентална балистична ракета (МБР). Русия сега има над 40 комплекса Р-36М/Р-36М2.
Комплексът Р-36М е приет на въоръжение още през 1975 г., но ракетата все още е най-мощната от всички МБР в света.
Р-36М2 носи една моноблочна част от 8 Мт или 10 бойни глави по 800 Кт.
Предстои замяната им с твърдогоривни ракети.

Ракета Топол-М

РТ-2ПМ2 е първата МБР разработена след Студената война. Съществуват варианти с шахтово и мобилно базиране.
Топол-М със своите 11 хил радиус е оръжие за гарантиран ответен удар. Тя има само един боен блок с мощност 550 Кт и отстъпва на Р-36 по разрушителна мощ, но е по-сигурна и притежава способности за преодоляване на ПРО.

Ракета РС-24 „Ярс”

Представлява комплекс с шахтово и мобилно базиране с твърдогоривна ракета с разделяща се бойна част с 3-6 бойни блока с мощност на отделния заряд 300 Кт. Максимална далечина – 12 хил км. Русия разполага с около 100 „Ярса”.
След отказването от по-нататъшно произвеждане на „Тополь”, РС-24 стана главната част на руската триада и именно тя ще смени „Сатана”.
Разполага със средства за преодоляване на ПРО: изхвърля на аерозоли, има източници на инфрачервено излъчване и квазитежки лъжливи цели.

Подводница 667БДРМ „Дельфин”

Това е серия от седем съветски атомни подводници, въоръжени с балистични ракети Р-29РМ. За база послужила подводницата от проект 667БДР „Кальмар” второ поколение. Подводницата носи 16 балистични ракети „Синева” и „Лайнер”, които може да пусне от всяка точка на световния океан.
Главната надежда за ВМС на РФ беше подводницата проект „Борей” с балистични ракети „Булава”. Те обаче още се изпитват и засега процентът на неуспешните изстрелвания е още твърде висок. Така че старичките „Делфини” ще трябва още да послужат.

Стратегически бомбардировач Ту-160

Това е единственият в света свръхзвуков стратегически бомбардировач, носител и на ядрено оръжие, тъй като САЩ вече снеха от въоръжение В-1В и В-2.
Главното му предназначение е да носи във вътрешните си сектори 12 крилати ракети Х-55 с ядрени бойни глави за стратегически важни обекти на противника. В Сирия от него стартираха и новите не ядрени крилати ракети Х-101. Максималното бойно натоварване е 45 тона.

Су-27/30/35

В съвременните военни конфликти авиацията играе главна роля, както да нанася удари, така и да гарантира въздушна сигурност.
Цялото семейство „СУ” има прекрасна маневреност, добър боен радиус и високо бойно натоварване (при Су-27 е 8 тона, а при МиГ-29 е едва 2 тона). Су-35С може да носи цял арсенал, например 10 нови ракети РВВ-АЕ.
Модернизираните варианти на Су-27 силно отстъпват само на изтребителите от пето поколение.
Превод и редакция: БЛИЦ


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.