Лугански завод за патрони

Лугански завод за патрони


Според информация на източници на международното разузнавателно общество InformNapalm, в последно време в мрежата на грузинските оръжейни магазини “Калибър” в продажба са се появили патрони с маркировка “LCW” (Lugansk Catridge Works), производство на Луганския завод за патрони.

Тази информация се потвърждава и на сайта на оръжейния магазин “Калибър” (Caliber), на който сред другите продавани боеприпаси могат да бъдат намерени и патрони с маркировка “LCW”. В частност:

Патрони калибър 7.62×39 мм, за редица карабини под т.н. междинен патрон “АК-47”. Без посочена цена, но с отбелязване, че се очаква доставка на стоката;
Патрони калибър 9×19 мм, за пистолети, използващи патрони “Люгер/Парабелум”. На цена 0,80 лари (0,32$) за брой, стоката е налична.

Лугански завод за патрони
За уточняване на информацията и препроверка на маркировката, наши вътрешни хора успяха да снимат една от пачките патрони 9х19 мм, продавани в магазините на “Калибър”.

На опаковка с 50 патрона има логотип на Луганския завод за патрони “LCW”, страна производител – Украйна и маркировка “073” и “Lot № У05”. Върху самите патрони е положена маркировка, указваща калибъра им – 9х19 мм, както и печат на Луганския завод за патрони – “LCW”. Интересно е, че датата (или годината) на производство не е посочена нито на опаковката, нито на самите патрони.
Лугански завод за патрони
Като се запознахме с наличната информация в публични източници и се консултирахме с нашите експерти, успяхме да изясним следното:

Към 2010 г. основни акционери на Луганския завод за патрони са кипърските Verhalt Holdings Ltd. (24,9929 %), Perinhar Holdings Ltd. (24,9858 %), Triestford Enterprises Ltd. (24, 9787 %) и Laraik Holdings Ltd. (10 %). Малко по-рано един от инвеститорите на завода е била компания ЗАО “Бринкфорд”, принадлежаща на бизнесмен от грузински произход Давид Жвания, който според някои данни, е успял да се избави от активите си още преди събитията от 2014 г. През 2011 и 2012 г. Луганския завод за патрони работи на загуба. През май 2014 г. частното акционерно дружество “Лугански завод за патрони” произвежда последната партида боеприпаси, предназначени за продажба, която успява да попадне на щандовете на украинските магазини. Скоро след това, в хода на въоръжения конфликт в Източна Украйна, заводът е поставен под контрола на терористичната т. нар. “Луганска Народна Република”. От този момент точни данни за количествата произведени боеприпаси и настоящия характер на дейността на завода липсват. Макар че от началото на 2016 г., в руските медии и интернет-ресурсите на терористите постоянно се появява информация за увеличаване на мощностите на Луганския завод за патрони в интерес на “Л/ДНР”. В това число, за производството на патрони 5,45х39 мм с куршум с повишена пробиваемост, както и патрони калибър 7,62 и 9 мм. Година по-рано в украинските медии се мярна информация, че гореспоменятият Д. Жвания може би е изнесъл оборудването на завода в Русия. По-подробна информация за историята и дейността на Луганския завод за патрони, и за производството на патрони като цяло има в статията “Патронните страсти на Украйна, или защо ни е нужен завод за производство на патрони?” от 14 януари 2017 г.

Луганският завод за патрони има действащ сайт с украински домейн http://lcw.lg.ua, който е много слаб в информационен аспект. Но сред обявената продукция на завода и днес могат да се намерят патрони калибър 9х19 м.

Според информация, получена от консултантите на InformNapalm, патроните калибър 9х19 мм се появяват на украинския пазар в началото на 2000-та година. Търсенето на боеприпаси от този калибър започва да нараства с появата на пистолети, за които се използват – поради това, към производството им на търговска основа пристъпва и Луганският завод за патрони. На фона на относителната либерализация на украинското законодателство “За оръжието” и увеличеното търсене на патрони от този калибър, в последните няколко години дори се усеща дефицит на патрони 9х19 мм. Затова да се твърди, че патроните 9х19 с маркировка “LCW”, които сега се продават в Грузия са от старите запаси, е меко казано съмнително.

Не трябва да се изключва от сметките и версията, че появилите се през последната година на грузинския оръжеен пазар патрони с маркировка “LCW – Произведено в Украйна” са свежа продукция. Възможно е те да се произвеждат от момента на увеличаване на мощностите в контролирания от руските окупатори и местни колаборанти, завод от края на 2015 – началото на 2016 г. Лугански завод за патрони

Вероятно, в завода работи търговска линия за производство на патрони 9х19 и боеприпаси от друг калибър, за които има търсене на гражданския пазар. После тези патрони, вероятно нелегално, по контрабанден път се доставят на неокупираната територия на Украйна и преминавайки през “легализация”, като украински продукт се експортират за други страни (в това число и за Грузия), което позволява да се предположи, че някой “си топли ръцете”.


Loading...

Тази публикация не цели да доказва каквото и да било – ние само излагаме фактите и някои собствени съображения. Информацията е напълно достатъчна, по-компетентни специалисти и съответните структури да се заемат с по-нататъшното изучаване на въпроса.
Материалът е подготвен за публикация от Ираклий Комахидзе
Източник: InformNapalm.org. Превод: Галина Р. 

 

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.