Фантастичен 40-часов полет на руски бомбардировачи изправи на нокти ВВС на Канада

Фантастичен 40-часов полет на руски бомбардировачи изправи на нокти ВВС на Канада
Появяването на руски патрулни стратегически ракетоносци Ту-95 край границите на Канада се оказало неочаквано за канадските ВВС, писа на 30 юли The National Post

В коментара си канадският военен министър Питър Маккей заявява, че „неочакваното появяване” разтревожило техните ВВС и от авиобаза в Квебек били вдигнати два изтребителя CF-18 за съпровождане на гостите.

Министърът отбелязал, че руски бомбардировачи не веднъж са приближавали въздушните граници на Канада, но сега маршрутът им бил доста необичаен.

Досега те винаги са приближавали от западна посока, докато последния път са дошли от изток. В NORAD (Командване на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка) са изчислили, че това е възможно само ако руските самолети са се намирали в небето непрекъснато 40 часа.

Маккей отбелязал също така, че руската страна не е уведомила Канада за полета на Ту-95. От руското посолство в Отава обаче са оспорили това твърдение. „Полетът е преминал в международното въздушно пространство. Нищо страшно не се е случило.” – цитира The Toronto Sun пресаташето в руското посолство Сергей Худев.

Най-вероятно Москва е уведомила за рутинен полет от изток и канадците са очаквали стандартен 20-часов полет, но не и двойно по-продължителен. На радарните екрани в NORAD непрекъснато са очаквали самолетите да завият обратно, но това не се е случило.

По всяка вероятност многократното дозареждане с гориво по време на полета е проспано от командването. Руската страна на 1 август потвърди, че полетът на руските ракетоносци Ту-95 наистина е продължил 40 часа, както са предположили в NORAD.


Loading...

Съобщава се, че в рекордния полет самолетите са прелетели над три океана – Атлантическия, Северния Ледовит и Тихия, включително и над Японско море.
Източник: blitz.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.