“Трябва да се страхуваме”: в САЩ оцениха новите руски тежки огнехвъргачки

"Трябва да се страхуваме": в САЩ оцениха новите руски тежки огнехвъргачки
Американски медии признават, че новите руски тежки огнехвъргачки “Солнцепек”, с които се формират огнехвъргачни батальони, представляват сериозна опасност на бойното поле.

Изданието The National Interest обясни, че трябва да се внимава с тези оръжия в материал със заглавие “Защо да се страхуваме от новите руски огнехвъргачни батальони”.

Както се отбелязва в публикацията, “Солнцепек” са не само разрушителни в способността си да унищожават врага в укрепления като бункери и тунели, но оказват и сериозен психологически ефект, пише “Российская газета”.

Същевременно авторът на материала пояснява, че поставянето на руските “Солнцепек” при класическите огнехвъргачни машини не е съвсем правилно, тъй като те са твърде далеч от бойците от Втората световна война, въоръжени с огнехвъргачки-раници.

Тежката огнехвъргачна система ТОС-1А “Солнцепек”, монтирана на танковото шаси T-72, всъщност изстрелва термобарични ракети.

“Това оръжие смесва гориво и въздух в облак, като при детонация се създава мощен разрушителен ефект с помощта на висока температура и налягане”, пише The National Interest.

От изданието отбелязват, че тежките огнехвъргачки ще могат ефективно да прочистват пътя за танкове и мотострелкови бригади при пробиване през добре укрепена вражеска отбранителна линия. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.