Руските инженери разкриха повече информация за характеристиките на новия боен купол АУ-220М

Руските инженери разкриха повече информация за характеристиките на новия боен купол АУ-220М
Оръдейно-картечният модул е предназначен за въоръжаване на различна бронетехника, предимно бойни машини на пехотата (БМП) – съществуващи и перспективни.

Обхватът на стрелба на комплекса е 14,5 км, с максимална скорострелност от 80 снаряда в минута. Боекомплектът включва 57-мм снаряди от различен тип: многофункционални с дистанционно-контактен взривател, бронебойни и управляеми, пише ТВ “Звезда”.

Модулът има кръгово въртене. Заедно тези показатели могат ефективно да унищожат не само наземна лекобронирана техника и укрепления, но и малки дронове, нисколетящи самолети и вертолети. Сдвоената с оръдието картечница е с калибър 7,62 мм и боезапас от 1000 патрона, предава “Российская газета”.

Според главния конструктор на АО ЦНИИ “Буревестник” – Николай Комов, модулът е напълно автоматизиран и се контролира от работното място на оператора в корпуса на бойната машина. Не се изключва възможността за инсталиране на оборудване за управление на модула в роботизиран режим без участието на екипажа на бронемашината.

Според Комов прототипи на АУ-220M са демонстрирани на досегашни изложения. В окончателния вариант са променени както дизайнът, така и комплектацията.

“Изпитанията на прототипите потвърдиха посочените по-горе характеристики, но същевременно в процеса на изпитания конструкцията на модула претърпя редица промени: височината му беше намалена, което направи системата за зареждане по-удобна, на модула бе инсталирана усъвършенствана телевизионна автоматика за съпровождане на цели с по-добри характеристики”, каза конструкторът.

Бойните машини АУ-220M могат да работят по всяко време на денонощието и при всякакви условия, да стрелят от място, в движение и при плаване.

Предполага се, че с новия модул ще бъдат оборудвани БМП на платформите “Армата”, “Курганец-25” и “Бумеранг”. Също така комплексите могат да бъдат инсталирани на кораби и катери с малка водоизместимост. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.