Със системите “Бук-M3” руската територия ще бъде неуязвима за всички свръхзвукови ракети

Със системите "Бук-M3" руската територия ще бъде неуязвима за всички свръхзвукови ракети

Новият “щит за противоракетна отбрана” на Русия ще получи технологии, които ще му позволят да сваля не само свръхзвукови ракети, но и най-модерните вражески “стелт” самолети.

Руските сили за противовъздушна отбрана трябва да бъдат изцяло въоръжени до началото на 2020 г. и да започнат да работят с най-новите системи “Бук-M3”.

Най-важната цел на системите е да прехващат всички съществуващи и нововъзникващи смъртоносни въздушни обекти. За “Бук” няма значение дали това са управляеми балистични или крилати ракети, въздушни бомби, високопрецизни управляеми снаряди, самолети (изтребители и офанзивни самолети), хеликоптери или безпилотни разузнавателни и офанзивни летателни апарати.

Една система “Бук” може да създаде “въздушен щит” на разстояние от 2,5 до 70 километра и да поразява цели на височина до 40 километра в стратосферата. Освен това “Бук” може да се справи с ракета или самолет, движещи се към земята със скорост до 3 км/с. Особено находчивите сили за противоракетна отбрана могат да унищожат дори повърхностни или надводни цели.

Хардуерът може да издържи на температурни промени от -50 до +50 градуса по Целзий и може да се справи с всички възможни вражески опити за блокиране на радио връзките. “Бук-М3” може да открие  до 48 цели и да насочи едновременен огън срещу четири мишени в 360-градусов радиус.

“Оръжието може да се доставя на верижно или колесно шаси, а също и да се монтира на бордови релсови вагони или на кораби. То е универсално и може да удари всяка цел с точност от 97 от 100!”, каза пред Russia Beyond бившият военен анализатор към в. “Известия” Дмитрий Сафонов.

Експертът допълни, че никоя система в света няма подобни способности – нито американската Chaparral, нито британската Rapier, нито френско-германската Roland-5, нито френската Crotale NG.

Ракетите “Бук”

Системата “Бук” работи на принципа “стреляй и забрави”. По този начин ракетата 9M317M открива и проследява целта си през целия ѝ полет, като използва системата за насочване на радарите, монтирана в бойната ѝ глава.

Според руските медии ракетата “Бук” е изключително маневрена, може да издържи на огромно земно ускорение и да преследва цели във въздуха по най-сложните и непредсказуеми траектории, по време на интензивен вражески огън и електронно противодействие.

“Една от основните характеристики на “Бук-M3” е, че подобно на С-300с и С-400с, това са вертикално изстрелващи се ракети, които определят курса си на нападение само след като са във въздуха. При “Бук” ъгълът на изстрелване не изисква настройка и последователните изстрелвания на ракетите могат да бъдат в разстояние на само няколко секунди едно от друго”, съобщава РИА “Новости”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.