Станаха ясни възможностите на системата за ядрено възмездие “Периметър”

Станаха ясни възможностите на системата за ядрено възмездие "Периметър"
Съветско-руската система за ядрено възмездие “Периметър” няма да спре да бъде ефективна, дори ако американските ракети със среден обсег бъдат разположени в Европа, каза бившият началник на Главния щаб на Ракетните войски със специално предназначение генерал-полковник Виктор Eсин.

Създадената в съветски времена система за автоматичен ответен ядрен удар “Периметър” е известна на Запад като “Мъртвата ръка”. Миналата есен медиите писаха, позовавайки се на Есин, че “Периметър” би бил неефективен, ако в Европа бъдат разположени нови американски ракети.

В разговор с РИА “Новости” генералът се оплака, че журналисти, които не са запознати с въпроса, изопачават изявлението му, което се свежда до факта, че “когато “Периметър” заработи, ние вече ще имаме малко средства – ще можем да пуснем само онези ракети, които ще оцелеят след удара на агресора”.

“Всъщност системата “Периметър” е в състояние да изпълни основната си задача – да осигури ответен ядрен удар срещу агресора при спешен случай. Друг въпрос е, че този удар ще бъде отслабен, защото с превантивна атака агресорът ще порази много от нашите стратегически ядрени оръжия”, каза Есин.

Според него системата е “модернизирана, напълно функционираща и ефективна”.

“Периметър” се използва само при извънредни случаи, когато в резултат на превантивна ядрена атака от страна на агресора всички централни командни пунктове на държавното и военното управление, които контролират стратегическите ядрени сили на Русия, са извън строя”, обясни генералът.

Според Есин целта на “Периметър” е “да осигури на Русия ядрен удар срещу агресора в най-трудната ситуация”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.