Смъртоносният съветски гранатомет СПГ-9 “Копие” остава незаменим в борбата срещу джихадистите

Смъртоносният съветски гранатомет СПГ-9 "Копие" остава незаменим в борбата срещу джихадистите
Съветският противотанков гранатомет СПГ-9 “Копие” отдавна се е доказал като надеждно, лесно за употреба и ефикасно оръжие.

Създаден още през 1960-те години, той е използван успешно в редица военни конфликти в различни части на света.

За силно негово качество се смята сравнително ниската маса от 47,5 кг, както и способността му да унищожава бронирани цели на разстояние от 4500 метра.

В момента гранатометът може да бъде забелязан често в репортажи от Близкия изток. Например в Сирия СПГ-9 се използва активно както от правителствената войска, така и от незаконните въоръжени формирования.

“Копие” е широко разпространен и в Ирак. По време на кръвопролитната осемгодишна война със съседен Иран, той служи за борба с танковете и пехотата на противника.

Независимо че иракската армия дълго време бе снабдявана от американците, местните военни не са се отказали напълно от изпитаните с времето образци, включително и от руския гранатомет.

В момента ги монтират на автомобили УАЗ, различни образци лека бронетехника, например МТ-ЛБ и БТР-50. Разбира се, бронираният Humvee американско производство също влиза в това число.

В мрежата се появиха снимки на това бойно транспортно средство, на чийто покрив е монтиран СПГ-9. Машината е участвала в бойни действия и, според иракчаните, подобна “полева модернизация” се е оказала оправдана. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.