Системите за ПВО С-400 “Триумф” и “Панцирь-С” значително увеличават мощта на Сърбия

Системите за ПВО С-400 "Триумф" и "Панцирь-С" значително увеличават мощта на Сърбия
Сърбия потвърди, че купува партида зенитни комплекси “Панцирь-С”. Те вече са докарани в Белград, но засега само като изложбени екземпляри.

В Сърбия тези комплекси са много обсъждана тема. “Панцирь” няма да спасят страната от евентуални бомбардировки на НАТО, а Белград няма да воюва със съседите си. Но съвременните оръжия могат да укрепят както авторитета на Сърбия, така и позицията на Москва на Балканите.

В четвъртък в сръбската авиобаза “Байтаница”, която е на 25 км от Белград, бяха разтоварени комплексите С-400 “Триумф” и “Панцирь-С” на руските Въздушно-космически сили (ВКС). На публикуваните кадри от RT се вижда разтоварването на техника, пристигнала за съвместното учение “Славянски щит 2019”. Според министерството на отбраната комплексите участват в маневри в чужбина за първи път (досега са напускали Русия, но за да участват в битки в Сирия), предаде “Взгляд”.

По време на маневрите С-400 “Триумф” и “Панцирь-С” ще отработят противовъздушната отбрана на района: те ще трябва да изпълнят задачи по откриване, съпровождане, класифициране и унищожаване на въздушни цели на условен враг. Отбелязва се, че С-400 са представени в състава на дивизион (12 пускови установки по четири ракети всяка), а “Панцирь-С” – в състава на батарея (три до шест комплекса). Те са разгърнати в “Байтаница” и ще бъдат включени в съвместната руско-сръбска група за ПВО.

Сръбският президент Александър Вучич обеща в петък да инспектира оръжието. “С-400 е в страната заради учения. И утре ще отида директно да видя С-400. “Панцирь-С”, който ще разгледам в събота, е вече поръчан”, каза Вучич.

По-рано той призна, че по време на парада на 9 май на Червения площад в Москва президентът Владимир Путин препоръчал да се закупи не само “Панцирь-С”, но и реактивна система за залпов огън “Ураган”. Относно “Ураган” Вучич отбеляза, че Сърбия не може да си позволи такова оръжие, но не спомена нищо за “Панцирь”.

Миналата седмица вицепремиерът на Русия Юрий Борисов обяви, че сърбите се интересуват от “Панцирь”. “Да, ние водим разговори относно “Панцирь”, каза той. Източник на “Интерфакс” в Белград твърди, че Сърбия ще получи “Панцирь” “в рамките на договор”. Количеството не е посочено. По-рано Русия представи на Сърбия шест изтребителя МиГ-29 и същия брой бронетранспортьори. Съгласно споразумението за модернизация на армията на Сърбия бяха доставени радиолокационни станции (РЛС) и два хеликоптера.

Експертите отбелязват, че сега търсенето на “Панцирь” расте. Интерес към тях показват Емирствата и Саудитска Арабия след неотдавнашната атака срещу саудитската петролна инфраструктура. Независимият военен експерт Антон Лавров е убеден, че сърбите не мислят за закупуването на С-400 и ще се “снабдят с “Панцирь”. “За “Панцирь” са напълно възможни преференциалните условия за финансиране. Това може да се случи на кредит или на разсрочено плащане – това са обичайните условия при закупуване от такива страни”, заяви Лавров пред в. “Взгляд”.

Доколкото знаем Русия продава С-400 за $500 млн. на дивизион. Това е цената, която предложи на Анкара. Един “Панцирь-C1” струва около $15 милиона. Други експерти също са сигурни, че Сърбия ще има достатъчно пари само за “Панцирь”.

“Измежду съществуващите системи за противовъздушна отбрана тази система с малък обсег вероятно е най-бюджетният вариант от това, което Русия може да предложи”, каза военният анализатор Александър Голц пред в. “Взгляд”.

Въпросът е защо Сърбия има нужда от това оръжие, продължи експертът. “Панцирь-С” е ракетно-оръдеен комплекс, предназначен да унищожава крилати ракети. Той става и за защита на определен обект, най-често – военни части в марш.

“Не мисля, че Сърбия възнамерява да се бие с врага с крилати ракети. Във всеки случай този предполагаем противник, ако говорим например за САЩ, има пълната възможност за потискане на системите “Панцирь”. В класическия смисъл “Панцирь -С” е част от многостепенна система, която започва с противоракетна отбрана на далечни разстояния: системи С-300 и С-400. След това идва ешелонът за средно действие – системата “Бук”. И само ако врагът пробие тези линии и ракетите на противника се приближат, тогава системата “Панцирь” трябва да влезе в действие”, обясни анализаторът.

В същото време Голц отбеляза, че не е много ясно какъв трябва да е сценарият на конфликта, в който “Панцирь-С” ще е необходим изолирано от изброените системи за ПВО. “Не изключвам да говорим за някаква символична покупка или дори за прехвърляне на тези системи от Русия в Сърбия. Този жест би могъл да демонстрира връзката между двете страни. Тази връзка е изключително важна за Русия, защото след като Черна гора влезе в НАТО, нямахме други партньори на Балканите”, завърши Александър Голц.

Други анализатори не изключват възможността Белград да се нуждае от закупуването на руско оръжие като политически жест за укрепване на престижа в очите на съседна Хърватия и непризнатата Косово.

Преди две години хърватските медии съобщиха за плановете на Загреб да проведе конкурс за закупуване на изтребители F-16 Barak или Gripen JAS-39, с които да бъдат обучени пилоти и обслужващ персонал, а самолетите да се въведат в експлоатация до 2020 година. По този повод Вучич отбеляза, че хърватите “имат право да се въоръжат”. “Ако имат пари и здрава икономика, нека се въоръжат. Пожелавам им успех”, заяви президентът на Сърбия.

Бившият заместник-главнокомандващ на руските ВВС по въпросите за интегрираната система за ПВО на страните-членки на ОНД, генерал-лейтенант от запаса Айтеч Бижев в ефира на Националната служба за новости (НСН) предположи, че руско-сръбските учения със сигурност ще предизвикат раздразнение в Пентагона. “Ще бъдат задействани всички видове разузнаване – и орбиталната група, и радиоелектронното, ще полетят разузнавателни самолети”, каза Бижев.

Припомняме, че системите С-400 “Триумф” са проектирани да унищожават всички съвременни и перспективни средства за въздушно-космическо нападение на разстояния от няколкостотин километра. От 2015 г. С-400 се намират зад граница – в руската база “Хмеймим” в Сирия. Комплексите бяха използвани за първи път миналата година – след като дрон удари град Латакия, съобщи сирийската агенция SANA.

Зенитният ракетно-оръдеен комплекс “Панцирь-С” с наземно и морско базиране е необходим за защита на граждански и военни обекти от всички съвременни и перспективни оръжия за въздушно нападение. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.