Снайперистите от руската полиция се въоръжиха със свръхмощна винтовка

Снайперистите от руската полиция се въоръжиха със свръхмощна винтовка
Това оръжие може да поразява цели, преодолявайки всякакви прегради и съвременни брони на къси разстояния със свръхмощния 12,7-мм патрон.

Подразделенията на руската полиция получиха нова свръхмощна безшумна снайперска винтовка за работа по цели на къси разстояния до 600 м.

Разработката е с кодово название ВКС и е направена според американската система “булпап” (когато пълнителят не е в предната част на винтовката, а е разположен под приклада на оръжието), за да се намалят габаритите на винтовката и да се позволи на снайпериста да работи удобно в тесни помещения в градски сгради.

‘Това е единствено въпрос на ергономика. Полицията постави задачата да се създаде компактна винтовка, която може да унищожава терористи в добра броня. При това обаче да не разкрива позицията на снайпериста! Ето защо ние избрахме най-мощния дозвуков боеприпас, създадохме къса винтовка и разработихме специален заглушител за нея”, каза за Russia Beyond инженерът-конструктор на конструкторско бюро “А. Г. Шипунов” Иля Сидоров.

Съвсем откровено, шумозаглушителят излезе с размерите на самата винтовка. В същото време винтовката достига дължина малко повече от метър – 112 см. По тегло е сравнима с оръжия от своя клас – 6,5 кг с празен пълнител. Последният, между другото, е предназначен за пет свръхмощни 12,7х55-мм патрона.

Разлики от конкурентите: никой няма да види или чуе нейните изстрели

На въпроса за предимствата пред конкурентите на пазара на винтовки за “къси” снайперски участъци, конструкторите отговарят, че тяхната разработка позволява безшумни изстрели, докато конкурентите ѝ не са способни на такива.

“Останалите калибри, например натовските .308 Win, които също работят на тези разстояния, са свръхзвукови. Това означава, че снайперистът няма да може да произвежда безшумен изстрел, а светлината от винтовката ще разкрие позицията му на бойците и ще застраши цялата операция”, добави Сидоров.

В същото време той добави, че куршумът от патрона им е толкова тежък, че дори ако бронежилетката на противника успее да го спре по някакв начин, врагът така или иначе ще умре “от силния удар”.

“Нашите боеприпаси имат волфрамова сърцевина. Те са няколко пъти по-мощни от армейските боеприпаси със стоманена сърцевина, да не говорим за ловните патрони с оловен пълнеж”, каза той.

Оръжието ви позволява да унищожите противника, дори ако той се крие зад здрава тухлена стена.

“Врагът може да се скрие от вас зад стена с дебелина две тухли, но нашата винтовка все пак ще я пробие и ще унищожи целта”, добави инженер-конструкторът.

Един от недостатъците на винтовката е точността на стрелба. Отклонението на куршумите при стрелба на 100 м е 3,5 см. От една страна, това може да изглежда незначително, но в разгара на битката секундите, които снайперистът прекарва, за да насочи оръжието си обратно към целта, когато стреля на 600 м, могат да струват живота на заложници и служители. Следователно винтовката е предназначена за един точен и ефективен изстрел за унищожаване на врага.

Според конструкторите оръжието е предназначено “за всички силови структури, които воюват с терористи на територията на Русия”.

Служителите на предприятието обаче отказват да разкрият информация дали пушката е тествана в битки в Сирия поради държавна тайна. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.