Сирийската армия подготвя щурм на язовирна стена на Ефрат, за да я спаси от ударите на САЩ

Сирийската армия подготвя щурм на язовирна стена на Ефрат, за да я спаси от ударите на САЩ
Независимо че в района на Хомс обстановката остава достатъчно напрегната, сирийското командване търси допълнителни възможности за основната си задача – борбата с ИД, припомня „Руская весна”

Главната цел продължава да е Рака, а обръчът около града не може да бъде затворен, докато не бъде прочистено от терористи цялото течение на река Ефрат от град Табка надолу– общо около 40 км.

Там се намира язовирната стена на язовир „Асад”, която кюрдско-арабската групировка не успя да превземе за повече от месец дори съвместно с американски спецназ.   Сирийското командване събира ударна групировка, която до две седмици трябва да започне настъпление към Ес Саур (Табка).

Тя включва два пехотни батальона, два отряда от силите на спецназа на сирийската армия, батальон от някакви средноазиатски съюзници на Сирия и един танков батальон.

Придвижването ще започне от летище Джира в направление на селището Мадхир.

Целта на групировката ще е излизане към населения пункт Ес Саур, откъдето съвместно с кюрдите ще започне щурмът на язовирната стена „Табка”, намираща се под контрола на ИД.

Този обект е извънредно важен за правителствените войски, тъй като изтласквайки врага от Ес Саур, се открива пътят към Рака.


Loading...

Това също така ще лиши коалицията на САЩ от основанията да продължи по-нататъшно бомбардиране на язовирната стена „Табка”.
Превод и редакция: blitz.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.