САЩ се надяват, че до 2021 г. ще имат отговор на руския хиперзвуков “Кинжал”

САЩ се надяват, че до 2021 г. ще имат отговор на руския хиперзвуков "Кинжал"
В САЩ разработват прототип на хиперзвукова аеробалистична ракета под названието  (Air-Launched Rapid Response Weapon), с който се е заела военнопромишлената корпорация Lockheed Martin.

Според Defense News, макар окончателните условия още да не са определени, стойността на договора може да състави 480 млн. долара.

“Възнамеряваме да използваме най-добрите технологии, за да може възможно най-скоро да получим хиперзвуково оръжие за бойните самолети”, гласи цитатът в американската медия.

Новата ракета, както и хиперзвуковата HCSW, която също се разработва от Lockheed Martin, би трябвало да е готова до 2021 г., а според договора в нея ще бъдат вложени 928 млн. долара, отбелязва “Российская газета”.

Съединените щати се заеха с разработката на хиперзвукови ракети, тъй като с това активно се занимават основните им конкуренти във въоръжаването – Русия и Китай.

От Китай вече заявиха, че са провели първи изпитания на хиперзвуковия летателен апарат  Star Sky-2, а Русия публично заявява заинтересоваността си в хиперзвковите технологии и още през месец май демонстрира своя МиГ-31, натоварен с ракета “Кинжал” по време на Парада на Победата над Червения площад.

САЩ не могат да си позволят да отстъпят в тази сфера на военните разработки пред своите потенциални противници, смята заместник-министърът на отбраната им Майкъл Грифин. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.