Легендарната система за залпов огън “Торнадо-Г” ще блесне в нова светлина

Легендарната система за залпов огън "Торнадо-Г" ще блесне в нова светлина
През март 2018 г. реактивната система за залпов огън БМ-21 отбеляза 55-я си юбилей от приемането си на въоръжение в Съветската армия.

От края на 1960-те години в света няма война или военен конфликт, в които това оръжие да не влезе в употреба.

Досущ като автомат “Калашников”, “Град” и боеприпасите за него се произвеждат в много страни, включително и без лиценз. Сред производителите-пирати има дори страни-членки на НАТО, отбелязва “Российская газета”.

Днешният модел на легендарната РСЗО обаче много се отличава от варианта, пратен на войските през 1963 година. За най-съвършена версия на машината се смята 2Б17М “Торнадо-Г”. В нея са събрани последните достижения на руската отбранителна промишленост: спътникова навигация, автоматизирана система за управление на прицела и огъня.

Всичко това позволява с няколко пъти да се подобри бойната ѝ ефективност. “Торнадо-Г” може за кратко време да излезе на позиция, да стреля и също толкова бързо да избяга от евентуалния ответен удар. В най-новите реактивни снаряди, способни да поразяват цели на разстояние не по-малко от 40 км, се прилагат и самоприцелващи се бойни елементи.

В качество на шаси за установката се ползва съвременният автомобил “Урал-4320-31” с подобрени експлоатационни характеристики.

2Б17М “Торнадо-Г” ще бъде демонстриран на V Международен военнотехнически форум “Армия-2019”  в подмосковския център “Патриот”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.