Руско тектонично оръжие без аналог в света

Руско тектонично оръжие без аналог в света


Учени и военни бабували на МГД генератора ; Сеизмичната машина на трупчета под Тяншан!
Най-силните земетресения за последните 30 години, включително и последното в Япония, са изкуствено предизвикани. Тези слухове все по-упорито пълзят из интернет. Имат ли основание подобни теории за световна конспирация? В тях няма нищо изненадващо, тъй като вече има наложена традиция – след всеки катастрофален трус започват обвинения срещу Русия и САЩ в използване на т.нар. тектонично оръжие, т.е. в насочено нанасяне на удари по земните недра.

Теорията датира от 1980-те, когато в почти всеки US щат са построени кули ­ Gwen Towers. Смята се, че мрежата от 58 стометрови радиоантени може да предизвиква вълни с много ниска честота в земната повърхност. Официално те са предназначени за поддържане на връзката на правителството на САЩ с военните в случай на ядрена война. Според привържениците на конспиративната теория обаче кулите спокойно могат да се използват и за предизвикване на земетресения.

Съмненията се засилват, след като през 1997 г. на Аляска заработи друг тайнствен американски обект – HAARP. На площ от 14 хектара са монтирани 180 антени и 360 радиопредавателя. Официално комплексът е построен за изучаване на полярните сияния. Но и тази антенна мрежа се набеждава като виновник при всяка природна катастрофа на земята. Gwen и HAARP са топени като причинители на миналите земетресения: През 1999 г. в Турция, Колумбия и Тайван, през 2003-а – в Иран, през 2004-а – в Индонезия, през 2008-а – в Съчуан и през 2010-а – в Хаити.

Едва ли обаче някога истината ще бъде установена категорично – Пентагонът никога няма да разкрие тайните си.
В Русия за секретно оръжие се говори от началото на 1990-те. Вървят слухове, че тайни приспособления на руските военни са предизвикали земетресенията в Грузия и Южна Осетия през 1991-ва, в Абхазия и Югославия през 1993-а, отново в Грузия през 2002-а.

Според последните слухове в интернет днес Япония е последната жертва на изпитания на свръхсекретно оръжие, най-вероятно руско.

Тектонично оръжие сеизмично оръжие Тази версия се подхранва от факта, че в последно време отношенията между Москва и Токио са сериозно обтегнати заради спора около Курилските острови.
Има ли Русия тектонично оръжие, при положение, че няма подозрителни обекти като американския комплекс на територията й?

Или пък са прекалено засекретени?
Слуховете не са неоснователни, смята Виктор Новиков, шеф на лабораторията по импулсна енергетика и геофизика на Института по високи температура при Руската академия на науките. Според учение през 1990-те в геофизически полигони на Памир (Таджикистан) и Северен Тяншан (Киргизия) руските учени действително са провеждали изпитания на устройства, способни да влияят върху земната кора. Но не с цел да разтърсят ядрото, а напротив, да тушират и най-слабите подземни трусове. Изпитанията съвсем не са били секретни.

Тектонично оръжие сеизмично оръжие

Устройството импулсен магнитохидродинамичен генератор, съкратено – МГД генератор, е разработено през 1970 – 1980-те от учени от академията на науките на СССР под ръководството на академик Евгений Велихов заедно със спецове от военнопромишления комплекс. Монтиран на автомобил, генераторът може да се мести във всяка точка, където изработва еленергия в импулсен режим. Подаван в земната кора, този ток променя състоянието є.
Как действа сеизмичното чудо?

В земята на разстояние 4 км един от друг се поставят два електрода, които образуват нещо като гигантска вилица. МГД генераторът, включен към тях, осъществява импулс от няколко хиляди ампера за 10 секунди. Електрическият сигнал прониква до епицентъра на потенциалните земетресения – на дълбочина 5 – 10 км. Приемните станции фиксират получените сигнали ­ по вариациите им може да се съди за приближаващи подземни трусове.

В резултат е установен любопитен факт: при изпитанията броят на силните земетресения в близост до генератора намаляват, а броят на слабите нараства. Това става, тъй като импулсите на МГД-генератора стават своеобразен пусков бутон, предизвикващ голям брой слаби, неопасни сеизмични трусове. Технологията е руско ноу-хау, аналози на тази машина няма досега в света.

Американците пробват аналогичен проект, но не успяват. В СССР са произведени няколко подобни генератора от различен мащаб. Сред тях например е т.нар. генератор Сахалин, чиято мощност е сравнима с тази на една от най-големите руски вецове! (Над 800 МВт, б. р.)

От години учените пробват да създадат специална технология за електрическа обработка на сеизмоопасните разломи, което ще им позволи да контролират отделянето на натрупаната тектонична енергия. Например, за да се предотвратят мощни трусове, може да се разклати лекичко с генератора съответният разлом. Така заплахата от силен трус ще се отложи с поне стотина години.

Според геофизика Новиков тектоничното оръжие не може да предизвика земетресение на място без трусове. По простата причина, че за това е нужна колосална енергия, съизмерима с взрива на няколко ядрени бойни глави. Може да се предизвика земетресение само там, където то е подготвено от природата, смята ученият. Невъзможно е и да се предизвика трус, без някой да забележи. Ако някой реши да разтърсите друга държава на хиляди километри например, не е достатъчно само да знае опасните места на тектоничния разлом, а трябва там да се окаже достатъчно мощно въздействие.

Според тази версия сеизмичното оръжие е измислица. За последно руската апаратура е задействана през 1990 г., в момента изпитанията са прекратени. МГД генераторът Памир-2 в момента заема почетно място на постамент в научната база в Северен Тяншан и няма как да е причина за японската трагедия.
За да се предизвика изкуствено земетресение със сила на това в Хаити през 2010 г.
е нужно взривяването на над мегатонен ядрен заряд, обясняват учени, противници на конспиративните теории.

И обясняват, че за изкуствен аналог на което и да е от мегаземетресенията в последно време са нужни хиляди гигатона тринитротолуол, за което няма да стигнат всички ядрени бомби в наличност в момента по света.
Ако към земетресенията се подходи аналогично, като с обикновено оръжие, то днес сеизмолозите не могат достатъчно точно и надеждно да определят има ли оръжие и ако да – дали е заредено, къде е спусъкът, има ли предпазител, къде е мишената. Така картинно учени описват днешната ситуация.

Ако се приеме тяхната теза, излиза, че дори тектонично оръжие да съществува, учените не могат да предскажат накъде и с каква сила ще удари то. Освен това структурата на земната литосфера е относително добре проучена само в отделни зони, така че евентуален купувач на “тектоничен арсенал” трябва да е наясно, че е минимална вероятността да улучи.

АПОКАЛИПСИСЪТ ПОЧВА
На Земята започва епоха на мегакатастрофи. Стряскащата прогноза направиха американски учени. Сеизмолози от лабораторията на Геоложката служба на САЩ (USGS) в щата Колорадо проучват данни от земетресения за последните 110 години.


Loading...

Разрушителните земетресения в Хаити и Япония са само предвестници на най-мощни катаклизми. На земята започва епоха от мегакатастрофи, смята сеизмологът Чарлз Буфе. Според екипа му мощните подземни трусове се групират във времето и формират сеизмологични клъстери, групи. Един подобен клъстер продължава от 1952 до 1965 г. Негова кулминация става най-мощното от началото на наблюденията земетресение с магнитуд 9,5, помело Чили през 1960 г. и погубило 6000 души.
Земните катаклизми в Хаити и Япония са случайни събития. Теорията с клъстерите се разпада, ако се вземат предвид и по-слабите подземни трусове, афтършокове, контрира сеизмологът Андрю Майкъл от лабораторията USGS в Калифорния. Според учените скептици няма равномерност в разпределението на трусовете, както и последващите периоди от силни и слаби трусове. Т.е. никой не е в състояние да определи кога и къде ще бъде следващият земен апокалипсис.
Автор:Мила БОЕВА
Източник:marica.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.