Кап. Боби Джонс се закани на Русия

Кап. Боби Джонс се закани на Русия

Последния месец се забелязва особена военна активност по нашето Черноморие. Едно интересно интервю дава представа какво се случва.

В списание „Милитери ревю“ капитан Джонс от ВМС на САЩ заяви, че американският флот планира да проведе още много учения с НАТО-вските партньори от Черно море. Според него единственият начин да се гарантира сигурността и суверенитета на държавите от Черноморския регион, е чрез по-голяма координация в рамките на НАТО, както и по-значително военноморско присъствие на САЩ в Югоизточна Европа, Турция, Украйна и Грузия. На въпрос дали очаква проблеми с руснаците, които имат значителни военноморски сили в  Черно море, кап.Боби Джонс отговори следното:

„Не би трябвало да имаме проблеми, защото руснаците знаят, че ги превъзхождаме и няма да посмеят да ни провокират. От друга страна, както международната общност се убеди многократно, Москва се държи провокативно и нестабилно. В този смисъл, никой не може да каже какво ще направят те. Ако не бяха заплаха за мира и сигурността в Черноморският регион, ние нямаше да сме там.“

Кап.Джонс продължи с още една взривоопасна реплика:

„Русия няма работа в Черно море, да се маха или ще я сложим на мястото й. Ние имаме абсолютният капацитет да защитим нашите партньори и да наложим интересите на американският народ и свободния свят, в тази част на света.

Попитан дали не е притеснен от нарастващият военен потенциал на Русия, Джонс отговори, че това няма значение, тъй като Москва нямала нито финансите, нито технологиите за да съперничи на САЩ. Кап. Боби Джонс смята, че „не може да се страхуваме от една бедна страна, която има един стар самолетоносач и няколко подводници, представляващи по-голяма заплаха за екипажите си, отколкото за нас.“

Американският офицер заяви, че искрено вярва в нуждата от по-чести съвместни учения с по-новите партньори от НАТО. Това щяло да помогне за координацията, кооперацията и съвместната работа във всичките й аспекти, но освен това да създаде и приятелски връзки между командири, офицери, моряци и войници от различните страни. В края на интервюто капитан Джонс завършва с патетичните думи „не чакаш врага да те удари, демокрацията трябва да се защитава превантивно.“

Интересното е, че кап. Боби Джонс никъде не спомена думата България нито, че нашата страна е част от НАТО и или най-малкото, че граничим с Черно море!
Ние от wars.bg само ще припомним на кап. Боби Джонс информацията, че 27 моряци от свръхмодерния US кораб “Доналд Кук” са подали рапорти за уволнение след като руски СУ-24 прелетял 12 пъти ниско над палубата и им причинил тежък емоционален и психически стрес, които предизвика небивал интерес и множество коментари.

Мнозина се питат обаче с какво е вцепенил от ужас американците невъоръженият руски бомбардировач, който далеч не е от най-съвременните руски самолети. Явно кап. Боби Джонс не е разговарял с офицерите, който са били на борда, които веднага щом достигат до най-близкият Румънски бряг !
Специалисти и експерти, които обменят мнения и коментари за високотехнологични постижения в sdelanounas.ru твърдят, че това, което е стресирало американците не е някакво ново супероръжие, а модерната система за радиоелектронна борба (РЕБ)с кодовото наименование “Хибини” (планински масив в Колския полуостров).

Тя вече била използвана от СУ-24 на учения в Бурятия.
Нищо не може да деморализира така военен човек, както собственото му безсилие, обясняват те необикновения ефект от използването на тази система. И припомнят хронологията на събитията.

На 10 април 2014 г. есминецът “Доналд Кук” навлиза в неутрални води на Черно море, за да изпълни акция по демонстрация на сила във връзка с непреклонната позиция на Русия за Украйна. На поредното дрънкане на оръжие Русия отговаря сдържано, но убийствено.

На 12 април, в Деня на космонавтиката и три дни преди празника на войските за РЕБ, излита невъоръжен СУ-24, но с прикачена под крилото “Хибини”. Есминецът отдалеч засича самолета с прехвалената система “Иджис” и вдига екипажа на учебна тревога. Нещата вървят като по книга: радарите фиксират курса на сближение с целта, “Иджис” управлява системите за насочване. И изведнъж всички екрани угасват, вижда се някаква мътилка. “Иджис” спира работа, ПВО комплексът “Фаланг” не може да получи целеуказване.

През това време СУ-24 прелита ниско над палубата, прави боен маньовър и имитира ракетна атака. Противодействие никакво. Повтаря номера. После още 10 пъти. Опитите на моряците да съживят “Инжис”, за да може ПВО-системите да бъдат насочени към целта, остават неуспешни.

Едва когато силуетът на самолета се губи към руските брегове, радарите на американския кораб оживяват и показват чисто, пусто и синьо априлско небе. Така завършва поредната проверката на ефективността на системата за РЕБ “Хибини”. А след нея, разбирайки собственото си безсилие, 27 военни моряци от многострадалния есминец USS Donald Cook, подават рапорти за уволнение с мотив, че не искат да рискуват живота си, коментират в sdelanounas.ru.

Според официална информация уникалният комплекс от нов клас за РЕБ “Хибини-У” е предназначен за самолетите от фронтовата авиация на руските ВВС и защитата им от управляеми ракети. Той е разработка на Калужкия научно-изследователски радиотехнически институт (КНИРТИ) от концерна “Радиоелектронни технологии”. Проектът е финансиран с 1.5 милиарда рубли от министерството на отбраната на Русия.


Loading...

Специалистите по РЕБ твърдят, че “Хибини-У” може да изчисли местоположението на радиоелектронните средства на противника, да повреди всякаква вражеска апаратура, да ослепи чуждите радари, да задръсти ефира с радиосмущения и на направи невъзможна работата на противниковите системи за управление на огъня.
Източници :buditeli.info и blitz.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.