Руски експерт сравни БМП-3 с немската Puma и американския Bradley

Руски експерт сравни БМП-3 с немската Puma и американския Bradley
Руски експерт сравни тактико-техническите характеристики на бойните машини на пехотата в състава на немската, американската и руската армия.

Стана ясно, че всяка от разглежданите БМП има свои преимущества и недостатъци. Впрочем, в някои случаи недоработките от страна на конструкторите могат да имат фатално значение за екипажа и десанта.

Германската БМП Puma по конструкцията си прилича на другите БМП, но има своите особености. “Моторно-трансмисионното отделение, например, е разположено в предната част на машината и заема примерно една трета от дължимата на корпуса ѝ. Механикът-водач е поместен в предната лява част на машината, отдясно от него е моторния дял на силовото отделение”, цитират руски медии.

Бойният блок с 30-мм оръдие се намира в централната част на корпуса на машината зад гърба на водача. БМП е способна да вози шестима десантчици, но те не могат да стрелят с индивидуални оръжия, тъй като това не е предвидено в разработката.

“Сред силните страни на БМП Puma следва да се отбележи високата защита, високите показатели на ефективността на стрелбата от автоматичното оръдие”, смята авторът на статията Сергей Дуз. От недостатъците той отбелязва голямата бойна маса и липсата на механични дублиращи системи за управление на оръжейния комплекс.

Руският БМП-3 превъзхожда немската Puma по огневата си мощ. На него е инсталирано 100-мм оръдие – пускова установка 2А70, която се ползва и за стрелба с осколочно-фугасни снаряди, и с бронебойни активно-реактивни снаряди.

Сдвоена е с 30-мм автоматично оръдие 2А72 и 7,62-мм картечница ПКТМ. В корпуса на машината са поставени още две картечници.

Освен това за БМП-3 е разработена особена броня – сплав от стомана и алуминий. При това масата на руската машина е много по-малка от тази на Puma-та: 19 срещу 33 тона. Местата за десантчици в БМП-3 също са с три повече, като машината може да преодолява и водни прегради на практика без подготовка.

От въоръжението на американската БМП M2 Bradley има какво да се желае. На машината е установено 25-мм автоматично оръдие за борба с лекобронирани цели, което разполага с двуместен купол. Освен оръдието БМП има и 7,62-мм картечница.

Плюс външна пускова установка за противотанкови ракети TOW. Нивото на защита е подобно на това при руската машина: предпазена е от бронебойни снаряди 25-30 мм в предна проекция и защита на страните от изстрели с ръчни противотанкови гранатомети.

Но бойната маса на Bradley с използването на динамична броня превишава 30 тона. И най-накрая – Bradley с екипаж от трима души може да приема шестима десантчици. И този показател е далеч от възможностите на БМП-3.

Най-висока защита има руската бронирана машина Т-15, която е създадена на базата на универсалната гъсенична платформа “Армата”. Освен това екипажът на БМП включва трима души, а отделението за десантчиците е предвидено за деветима пехотинци в пълна бойна екипировка.

Т-15 е снабдена с дистанционно управляемо 30-мм автоматично оръдие 2А42 с избираеми боеприпаси и боекомплект от 500 бронебойно-трасиращи и осколочно-фугасни снаряди.

Освен това в състава на въоръжението му има 7,62-мм картечница ПКТМ и два ПУ ПТРК “Корнет-Д”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.