Руският ударен дрон “Охотник” ще промени тактиката на авиацията

Руският ударен дрон "Охотник" ще промени тактиката на авиацията
Използването на тежкия руски безпилотен летателен апарат “Охотник” в тандем с изтребителя Су-57 ще постави началото на ново поколение бойна авиация.

Това заключи “Армейский стандарт” и отбеляза, че състоялият се неотдавна съвместен половинчасов полет на самолета и дрона не спада към стандартната схема “водещ-воден”.

“Действията и на двете устройства бяха включени в обща, напълно свързана система за управление, насочване, указване на целта и бойно приложение.

И двете устройства изпълниха задачата в единна мрежова верига”, подчерта авторът. В същото време дронът даде възможност да се отработи възможността за повишаване на радиолокационната ефективност на Су-57, а самолетът изстреля ракети по цели, без да навлиза в обхвата на противовъздушната отбрана на условен противник, пише “Российская газета”.

Междувременно експертите отбелязват, че подобна концепция за бойни действия с използване на безпилотни и пилотируеми апарати може да промени тактиката на въздушния бой. Това, например, се дължи на факта, че дрон, оборудван с мощен изкуствен интелект, не се ограничава до натоварвания, които пилот от плът и кръв не би могъл да понесе.

“А това означава, че нищо няма да попречи на дрона да лети, например, със свръхзвукова скорост и да маневрира активно както в стратосферата, така и в близкия космос”, обяснява “Армейский стандарт”. Отбелязва се, че използването на пилотируеми и безпилотни летателни апарати в група, в която екипажът на самолета се превръща в команден пункт за три до пет дрона, повишава тяхната ефективност.

Съвместният полет на “Охотник” и Су-57 бе определен като стъпка в тази посока. Изданието обръща внимание и на факта, че дронът, от една страна, е унифициран с най-новия руски изтребител от пето поколение, а от друга – има елементи на изтребител от шесто поколение, които не са използвани никъде другаде.

Следователно, дори в случай на провал в комуникацията с оператора, изкуственият интелект ще позволи на дрона да определи правилния алгоритъм на действие. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.