Руските конструктори разработиха нови роторни лопатки: Ми-35 ще лети със скорост от 400 км/ч

Руските конструктори разработиха нови роторни лопатки: Ми-35 ще лети със скорост от 400 км/ч
Централният институт по аеродинамика “Н. Е. Жуковски” (c) и ОКБ “Мил” разработиха проект, който значително ще подобри летателните характеристики на хеликоптерите в редиците на руската армия.

Една от главните задачи е монтирането на роторни лопатки от най-съвременен тип, които позволяват на вече съществуващите машини да развиват скорости до 400 км/час, сподели пред ТАСС генералният директор на ЦАГИ Кирил Сипало.

“Ако по-рано сме летели с максимална скорост около 320-330 км/ч, то тук вече са достижими скорости от 400 км/ч и повече”, съобщи Сипало. По думите му новите лопатки ще понижат негативните аеродинамически ефекти, които възникват у вертолетите от класически тип при високи скорости.

“Уникалните профили и аеродинамичното оформление на лопатките на хеликоптера намаляват влиянието на свръхзвуковата скорост, която се постига в краищата на лопатките”, каза той, като добави, че това е един от начините за постигането на големи скорости на летене.

Сипало подчерта, че лопатките са проектирани на базата на нови принципи и могат да бъдат монтирани на вече съществуващите машини от марка “Ми”.

“С оглед на това, че “милевските” вертолети са произведени в много големи количества, в резултат на замяната на лопатките им ще получим съвършено ново качество на авиационната техника”, отбеляза директорът.

По-рано генералният директор на “Вертолеты России” Андрей Богински съобщи, че холдингът възнамерява да предложи на руското министерство на отбраната редица технически решения, които позволяват увеличаването на скоростта на стоящите на въоръжение вертолети. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.