Руските военни роботи ще се учат да стрелят самостоятелно

Руските военни роботи ще се учат да стрелят самостоятелно
Централният научно-изследователски и опитно-конструкторски институт (ЦНИИ) при руското министерство на отбраната смята, че руските бойни роботи трябва да разполагат с интелигентни системи, които да им позволят да използват оръжията си самостоятелно.

Учените са убедени, че в бъдеще роботите трябва “да могат да изпълняват задачи самостоятелно дори и пред лицето на неизвестността в непозната среда”, съобщи “Интерфакс“, цитирайки тематичния сборник “Ракетно-техническо и артилерийско-техническо обезпечение на Въоръжените сили на Руската федерация – 2018”.

Според учените е необходимо във военната робототехника “да се имплементират интелигентни системи за вземане на решения на контролен етап, както и групово и автономно движение и използване на различно оборудване в съответствие с неговото предназначение, включително оръжия”.

Специалистите от Централния научно-изследователски институт вярват още, че военните трябва да разработят “методи за анализ на ситуацията, разпознаване на сценарии и цели и тяхното препращане към наземни роботизирани системи”.

Обществеността обаче реагира смесено на подобни решения. Перспективата за оборудване на роботи с изкуствен интелект създава както технически, така и етични противоречия.

По-рано беше съобщено, че роботите с изкуствен интелект могат да влязат в арсенала на руската армия след 2030 година. Въпреки това тяхното включване в бойните мисии не е планирано.

Припомняме, че министрите на отбраната на ЕС решиха да се включат и в състезанието за изкуствен интелект, където Русия, Съединените щати и Китай вече участват.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини неотдавна заяви, че е създала група от експерти с цел постигане на консенсус какво може и не може да се допуска при разработката и използването на автономно оръжие.

“Изкуственият интелект създава нови проблеми в сигурността, поставя въпроси и сега той започва да се въоръжава (…). Намираме се в свят, където дроновете могат самостоятелно да търсят цел и да убиват без намесата на човека. Изкуственият интелект може да взема решения за живота и смъртта без директен контрол от страна на човека”, каза Могерини. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.