“Русия успешно тества крилата ракета с неограничен обсег”, разтревожени са американските медии

В Русия се проведе частично успешни изпитания на своята крилата ракета с неограничен обсег от ядрената установка “Буревестник” (SSC-X-9 Skyfall по класификацията на НАТО), пишат медии, като се позовават на източници от американското разузнаване.

Изпитанията, както се твърди, са се състояли на 29 януари на полигон Капустин Яр, като са станали 13-те за тези ракети и първи за годината, пише The Diplomat, цитиран от “Взгляд“.

Отбелязва се, че ракетата не е тествана от февруари 2018 година. По данни на американското разузнаване разработката ѝ продължава и до днес.

При това американските източници твърдят, че относително успешен е бил само един пуск на ракетата – от ноември 2017 година.

Изданието напомня за речта на руския президент Владимир Путин пред Федералното събрание от 1 март 2018 г., когато той съобщи за успешните изпитания на ядрената ракета от края на 2017 година.

Тогава руският лидер заяви, че обсегът на полета ѝ е “неограничен” и че тя може “да маневрира толкова, колкото се иска от нея”.

През август 2018 г. американското разузнаване съобщи, че Русия е изстреляла от дъното на Баренцово море ракета с ядрено задвижване, която “е паднала в морето” по време на “неудачни изпитания”.

Ставаше дума за ракета “Буревестник”, която предизвика извънредно любопитство от страна на американските разузнавателни структури. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.