Руските атомни подводници се сдобиха с усъвършенствани торпеда за големи дълбочини

Руските атомни подводници се сдобиха с усъвършенствани торпеда за големи дълбочини
Подводният флот на Русия получи на въоръжение първите 20 самонасочващи се торпеда “Физик-1”. Обсегът, в който поразяват цели, е до 50 километра.

Боеприпасите са предназначени за военноморските бази в Североморск, Балтийск, Севастопол и Фокино в Приморския край. Това съобщи ТВ “Звезда”, позовавайки се на данни от сайта за държавни поръчки.

През 2015 г. медиите съобщиха, че новите торпеда са приети на въоръжение в руския ВМФ, а в завод “Дагдизель” в Каспийск е започнало серийното им производство. Първо с тях са снабдени подводниците по проект 955 “Борей” и 885 “Ясень”.

Разработката на универсални дълбоководни самонасочващи се торпеда “Физик-1” започва в Ленинград още през 1986 година. Те са снабдени с бойни части с маса от 300 кг и комбинирана система за акустично самонасочване, а също така се допуска телеуправление от борда на подводницата. Дължината на торпедата е от 7,2 мета, а масата им е 2200 килограма.

През 2016 г. в медиите се появиха съобщения, че руските оръжейници са пристъпили към разработката на торпеда от пето поколение под название “Футляр”/”Физик-2”. Обсегът им достига 50 км, скоростта на движение – над 50 възела (93 км/час), а могат да водят стрелба от 400 м дълбочина.

Държавните изпитания на “Футляр” преминаха в езеро Исик-Кул в Киргизия, отбелязва “Российская газета“.


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.