Руската бронетехника се сдобива със система за защита, която прави американския Javelin безполезен

Руската бронетехника се сдобива със система за защита, която прави американския Javelin безполезен

Руската бронетехника..
Руснаците тестват комплекс, който за части от секундата ще неутрализира опасността от вражеските ракети, като образува плътен и непроницаем аерозолен облак за широк спектър от вълни. Това напълно ще обърква самонасочващите се бойни глави на най-новите противотанкови ракети.
ЦНИИточмаш разработват нов комплекс за защита от високоточни оръжия за руската бронетехника, основан на оптико-електронно потискане на самонасочващите се ракети. Първо с него ще се сдобие самоходното оръдие “Лотос”.

Комплексът се състои от фиксираща заплахата апаратура и система за постановка на оптико-електронни смущения. В посока на атаката, с оглед на ветровете към момента, се изстрелва ракета с аерозол, образуващ облак във видимия, инфрачервения и радиодиапазона. Там, където е стоял например САО “Лотос”, се появява голям и непроницаем за самонасочващите се глави облак, пише “Российская газета”.

Предварителните изпитания потвърдиха високата ефективност на аерозолните боеприпаси. Те подсигуряват постановката на оптико-електронни смущения в по-широк, в сравнение с аналозите, диапазон на вълните, споделиха пред ТАСС представители на предприятието.

Новата система за защита може да неутрализира преимуществата на противотанковите ракети – най-ефективните към момента тактически средства за поразяване. Например самонасочващата се глава на американския ПТРК Javelin непрестанно сравнява “картината” пред себе си с еталонни снимки на целта, направени в инфрачервения диапазон преди изстрела. Ако контурът на танка се превърне в безформен облак, ракетата губи целта си и се самоунищожава.

Също така новият комплекс е ефективен и срещу ракети с лазерно насочване. Необходима им е светла маркировка върху целта, по която се ориентира стрелбата. Ако петното от лазерния лъч е размито в облака, ракетата губи целта си.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.