Русия ще прехвърли в Далечния изток нови бойни вертолети

Русия ще прехвърли в Далечния изток нови бойни вертолети
Сирийските “ветерани” Ка-52 и “събратята им” ще защитават Тихоокеанския флот от вражески подводници и границите от диверсанти.

Русия се готви да прехвърли на кораби от Тихоокеанския флот “морските” версии на бойните вертолети, преминали бойно кръщение по време на сирийската кампания. Изборът на регион се обяснява лесно – именно в Далечния изток са дислоцирани големите десантни кораби, на които им трябва попълнение от нови “птички” за защита от подводници и кораби на потенциален противник.

И така в близките месеци Тихоокеанският флот ще се сдобие с бойни вертолети Ка-52К, както и транспортно-бойни вертолети Ка-29.

Ка-29

 Вертолет Ка-29 по време на учения

Ка-29 е транспортно-бойна машина, създадена за прехвърляне на морска пехота и неголяма огнева поддръжка на наземните сили.

В кабината на всяка такава машина са разположени до 16 бойци с пълна екипировка и с пълен комплект въоръжение – автомати, картечници и т.н.

При това тя може да работи както в обикновени, така и в сложни метеорологични условия – по време на проливни дъждове и мощни ветрове. Въоръжението на Ка-29, безусловно, не може да се сравнява с арсенала на бойните вертолети, но все пак позволява да се надупчат лекобронирани надводни и наземни цели.

В арсенала ѝ влиза управляемо и неуправляемо ракетно, стрелково-оръдейно и бомбардировъчно въоръжение. Ракетите и оръжието от контейнерен тип са разположени на външно окачване. На левия борд е установено оръдие 2А42 от 30-мм калибър. В състава на прицелната система влиза оптически наблюдателен удар за откриване, разпознаване на цели и насочване на управляеми ракети към противника.

А морската авиация може да използва машината включително и за оперативен транспорт на товари. В кабината могат да се натоварят до 2 тона такива, а на външно окачване могат да се закрепят още до 4 тона.

Сирийските “Алигатори”

Вертолети Ка-52 на военноморския парад по случай Деня на ВМФ в Севастопол

Бойните вертолети Ка-52 станаха едни от главните звезди на сирийската кампания, тъй като подсигуриха основната ударна и огнева мощ по време на операциите срещу бунтовниците от “Ислямска държава”. Модернизираната им “морска” версия на име “Катран” ще попълни редиците на Тихоокеанския флот.

При това “Катран” е единственият вертолет в света, който може да използва “големи” противокорабни ракети, каквито използват изтребителите от морската авиация.

“Той получи нашите най-нови противокорабни крилати ракети Х-35 и Х-31. Казано просто, това е “летящ танк” с най-мощната броня, снабден с крилати ракети”.

Даденият вертолет е предназначен за патрул, огнева поддръжка на десанта по време на кацане на брега, както и за решаване на задачи по противодесантната отбрана на преден план и тактическа дълбочина.

При това машината може да преодолява до 500 км и да унищожава противника с дъжд от 460 снаряда от 30-мм калибър, които могат да надупчат бронята на всяка лекобронирана техника. В арсенала ѝ има и няколко изненади за танковете. Сред тях е боекомплект за 24 противотанкови управляеми и неуправляеми ракети тип “Вихрь”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.