Русия роботизира реактивните си системи за залпов огън

Русия роботизира реактивните си системи за залпов огън
Инженерите всячески се стараят да измъкнат човека от бойното поле и да накарат метални чудовища да четат пълната гама от информация по време на битка, без нуждата от човешка намеса.

Въпреки това бутонът “огън” все още се натиска от човешка ръка.

С първите си елементи на изкуствен интелект се сдобиха ракетните системи за залпов огън “Торнадо-Г”. Това заяви в началото на декември управляващият директор на компанията-производител НПО “Сплав” Александър Смирнов в интервю за руски медии.

“Ако вземем комплексите от първо поколение, било то “Град” или “Смерч”, то те, разбира се, притежават някакъв минимален набор от средства за автоматизация.

Засега е сложно да се определи какъв е процентът на роботизация в един или друг комплекс или система. Но мога с увереност да кажа, че системите, разработени през последните години – “Торнадо-Г” и “Торнадо-С” – притежават вече внедрени елементи, които могат да бъдат положени в основата на перспективна роботизирана РСЗО”, каза той.


Виталий В. Кузмин

Просто казано, машините изпълняват самостоятелно пълен боен цикъл от момента на изстрелването на ракетата – до търсенето, разпознаването и поразяването на целта ѝ.

При това в изкуствения интелект на робота (“мозъка на машината” или просто компютъра) отначало е въведена база данни за целите – техният външен вид, движението им, топлоизлъчването и пр. Базата непрекъснато се обновява, допълва и разширява с помощта на алгоритми за самообучение.

Въпреки това на сегашното ниво на научно и технологично развитие единственият, който взема решение за откриване на огън по конкретна цел, е човекът. Машината, разбира се, е способна да върши това и сама, но генералите все още не са готови да го допуснат.


Виталий В. Кузмин

Същевременно инженерите заявяват, че “мозъците” на тези превозни средства се развиват самостоятелно с времето: те независимо проучват средата, в която се намират, и актуализират базите си данни по собствени критерии.

Трябва също така да се отбележи, че всички тези технологии през идните десетилетия ще достигнат напълно различно ниво. И не е далеч денят, в който на сушата, морето или във въздуха човекът ще бъде заменен от машините.

А първите “умни оръдия” към този момент стоят на въоръжение само в армиите на САЩ и Русия. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.