Русия може да “затвори” морските си граници с хиперзвукови ракети “Кинжал”

Около 100 изтребителя-прехващача МиГ-31К са достатъчни за покриването на всички морски граници на Русия от военноморските групировки на потенциални противници, заяви пред РИА “Новости” военният експерт Алексей Леонков.

“Общо можем да говорим за до 100 МиГ-а с “Кинжали”, които по принцип ще са достатъчни да се създаде така наречената зона на ограничение и възпиране достъпа и маневрите (anti-access and area denial, A2/AD) по всички наши водни площи”, каза специалистът.

Леонков поясни, че 10 МиГ-31К биха могли да подсилят Балтийския флот – същото количество изтребители с “Кинжали” провеждат опитно-бойно дежурство в черноморския район.

При това за прикриването на двете океански крайбрежия, намиращи се под контрола на Северния и Тихоокеанския флот, ще са необходими по 3-4 пъти повече от тези самолети.

Експертът напомни, че с ракетите се планира да се снабдят и бомбардировачите Ту-22М3, които могат да носят по 4 “Кинжала”, въпреки че тези машини са предназначени за оперативно, а не за бързо реагиране, както е в случая с МиГ-31, и по тази причина са базирани далеч от морските граници.

Въпреки това самолетите Ту-22М3 ще могат ефикасно да се борят с потенциалните противници, а „Кинжалите“ ще им позволят значително да подобрят възможността си за поразяване на стратегически обекти, защитени със съвременни средства за ПВО-ПРО. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.