Русия и Китай правят тежък военно-транспортен хеликоптер от ново поколение

Русия и Китай.
“Това ще бъде мощна машина с голям капацитет, която ще може да се използва на недостъпни хълмисто-планински терени”, заяви директорът на “Ростех” за международното сътрудничество и регионална политика Виктор Кладов. По този повод той представи и някои технически подробности за хеликоптера от ново поколение, който ще бъде разработен съвместно от Русия и Китай.

Русия и Китай се готвят да подпишат окончателно споразумение за съвместен проект за разработка на тежък военно-транспортен хеликоптер от ново поколение. Както неотдавна съобщиха медии, позовавайки се на първия човек в концерна “Ростех”, отговарящ за международното военно сътрудничество и регионалната политика Виктор Кладов, т.нар. “договор на века” ще бъде подписан скоро.

Споразумението за съвместното разработване на тежкия военно-транспортен хеликоптер AHL (Advanced Heavy Lifter) беше сключено в средата на 2016 г., когато лидерите на двете приятелски страни се срещнаха в Пекин. То беше потвърдено една година по-късно от руското правителство. Тогава бе уточнено, че в това голямо начинание руската страна ще бъде представена от концерна “Вертолеты России” (тoй влиза в структурата на “Ростех”), който ще има задачата да разработи най-сложните части на хеликоптера и да осигури определен трансфер на технологии на китайската страна, докато китайците ще бъдат представлявани от националната въздушно-конструкторска корпорация AVIC. Тя ще има задачата да създаде прототип на вертолета, да изпълни всички фази от неговите изпитания, лицензиране и популяризиране на пазара.

“Това ще бъде мощен хеликоптер с голям капацитет, който ще може да оперира на недостъпни хълмисти и планински терени”, заяви за интернет портала “Взгляд” директорът на “Ростех” за международното сътрудничество и регионална политика Виктор Кладов, добавяйки, че “в един момент китайците се свързаха с нас с искане за съвместно участие в разработването на нова машина, която да бъде предназначена за изпълнението на такива задачи”.

Представители на “Ростех” обясниха и защо китайската страна иска да замени съществуващите тежки военно-транспортни хеликоптери Ми-26 с разработвания нов вертолет.

“Китайската армия притежава хеликоптери Ми-26. В първата фаза, когато тази идея беше още в зародиш, предложихме на китайските партньори по-нататъшно сътрудничество, свързано с хеликоптера Ми-26. Оказа се обаче, че за да се решат ефективно специфичните тактически изисквания, поставени преди новия хеликоптер, работата с Ми-26 е ненужна”, каза Кладов.

Тежкият военно-транспортен хеликоптер от ново поколение трябва да бъде малко по-малък от Ми-26 както по отношение на размерите, така и по отношение на товароподемността. Най-вероятно ще се използва същият двигател на хеликоптера Ми-26.

“Що се отнася до Русия, ние не се нуждаем от такъв тип хеликоптери”, каза Кладов, отбелязвайки, че “самолетът е специално разработен за нуждите на Китай”.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.