“Посейдон” е оръжието, което ще принуди американските “ястреби” да се включат в цялостен диалог

"Посейдон" е оръжието, което ще принуди американските "ястреби" да се включат в цялостен диалог

Посейдон..
“Потенциална атака от подводни ядрен дрон “Посейдон” създава по-голяма паника в Съединените щати, отколкото евентуална ракетна атака, идваща от космоса”, каза за интернет портала “Взгляд” председателят на Общоруското движение за поддръжка на флота капитан Михаил Ненашев.
“Първо, реализацията на проекта “Посейдон” е показател за изключително високите възможности на местните корабостроителни компании, които са част от “Обединената корабостроителна корпорация “,”Севмаш” и много други кооперации, които са неразделна част от тази система”, каза капитанът първи клас Михаил Ненашев. Той е убеден, че завършването на този проект “е нанесло удар на скептиците, които не вярваха в успешния му край”, заяви експертът за интернет портала “Взгляд”.

“Те казваха, че не можем да постигнем технологичен пробив в прекалено сложната технологична сфера за производство на оръжия от този тип, в която “Западът” е суверенен владетел от дълго време”, каза Ненашев, добавяйки, че “в момента имаме нещо, което може да бъде оценено на практика”. Тестването на полигон показа, че “този проект вече не е само в маркетинговите презентации, но и в материализирана физическа форма, от чист метал”, каза той.

“Второ, сега можем да кажем, че нивото на професионално образование на квалифицирания военно-промишлен персонал, работещ в корабостроителните компании, както и на екипажите на подводниците в оперативната структура на руския флот, са на такова високо ниво, че вече са способни да защитят страната ни с помощта на новите оръжия”, подчерта Ненашев.

Позовавайки се на западни анализи, той отбеляза, че потенциалната атака от подводното ядрено оръжие “Посейдон” създава повече истерия в САЩ, отколкото евентуален ракетен удар от космоса. “Когато американците разберат, че буквално за една нощ техните най-важни градове могат да бъдат изтрити от лицето на Земята, те прагматично ще преценят, че се нуждаят от сделка с Русия. “Посейдон” е оръжието, което ще принуди “ястребите” на САЩ да започнат всеобхватен диалог с нашата страна. Добрата дума, подправена с “Посейдон”, е много по-ценна от обичайните добри думи“, обясни Ненашев.

Президентът на Русия Владимир Путин също потвърди, че “Посейдон” скоро ще стане част от руските въоръжени сили – “През пролетта първата атомна безпилотна подводница ще бъде пусната на вода. Всичко се изпълнява по установения план”, увери руският президент в посланието си пред Федералното събрание неотдавна. Веднага след обръщението на руския президент говори министърът на отбраната Сергей Шойгу, който каза, че изпитанията на ядрения подводен дрон “Посейдон” на полигон са практически завършени, а думите му бяха потвърдени от видеоматериал, публикуван от министерството на отбраната.

Какво всъщност е “Посейдон”?
Това е руски стратегически ядрен подводен дрон-торпедо с междуконтинентален обсег, който може да променя начина си на движение. Според източници от западното разузнаване това подводно устройство ще бъде оборудвано с термоядрени оръжия. Пространството за полезен товар (бойна глава) ще е с дължина 6,5 м. Според американското разузнаване такова голямо пространство е достатъчно, за да се приспособи бойна глава, равняваща се на 100-150 мегатона тротил.

Специално разработеният ядрен реактор и конструкцията на “Посейдон” ще му осигурят изключително представяне (неограничен обхват, максимална подводна скорост до 200 км/ч, движение на дълбочина до 1000 м).

Наскоро руски източници съобщиха, че стратегическият подводен дрон ще носи бойна глава с мощност 2 мегатона. В допълнение към ядрената бойна глава “Посейдон” ще може да носи и конвенционална бойна глава, което е малко вероятно, като се има предвид цената на такъв “колос”, която със сигурност не е малка за извършване на операции в тактически мащаб.

“Тези технико-тактически характеристики на “Посейдон” ще направят всички предишни усилия на САЩ за изграждане на глобална система за противоракетна отбрана напълно безполезни”, заяви руският контраадмирал от запаса Всеволод Хмиров. Той изрично подчерта, че новият руски подводен дрон ще бъде изключително трудна цел за откриване и дори още по-труден за евентуално прехващане.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.