Русия завърши тестовете на “стелтната” ПВО система, невидима за вражеските радари

Русия завърши тестовете на "стелтната" ПВО система, невидима за вражеските радари
Това е система, която не разполага със собствен радар.

Пълното сканиране на въздушното пространство се извършва в напълно пасивен режим, невидим за врага. Оборудвана с мощни оптико-електронни устройства и пъргави ракети клас “земя-въздух”, “Сосна” е средство за борба с голям брой въздушни цели.

Русия успешно извърши окончателните изпитания на ракетната система с малък обсег “Сосна”, съобщи директорът на КБ “Точмаш” Валери Макеев, цитиран от РИА “Новости”.

По негови думи тази мобилна ПВО система се характеризира с висока степен на ефективност и прецизност в борбата срещу различни въздушни обекти. Особено внимание се обръща на високата бойна издръжливост на фронта, пълната автоматизация на всички работни системи и скоростта на реакция на потенциални заплахи във въздушното пространство.

Освен това комплексът “Сосна” разполага с най-голям обхват в сравнение с всички останали системи от този клас, работещи в пасивен режим, като насочват ракетите си към целта с помощта на лазерен лъч.

Тези системи за първи път бяха представени по време на оръжейното изложение “Армия-2018”. Главен конструктор на машината е Владимир Уклеев. По негови думи комплексът е напълно способен ефективно да работи в сложни метеорологични условия, дневен и нощен режим, от стационарно положение или в движение.

Системата е разработена на модулна основа, която позволява да се разгръща на различни мобилни платформи – било то колесни или верижни, чиято товароподемност е не по-малка от 3,5 тона. И конкретно “Сосна-1” е поставена на мобилна платформа с повишена бронезащита и висока проходимост МТЛБ. Освен това системата дава възможност за постоянни модернизации.

Автоматизираните ПВО системи “Сосна” са предназначени за защита на въздушното пространство над сухопътни бойни ешелони при атаки, по време на поход или при изпълнение на отбранителни бойни действия и пр.

Друга не по-маловажна характеристика на системата е респектиращият боен комплект, който се състои от 12 управляеми ракети клас “земя-въздух” от 130-мм калибър, които са способни да поразяват различни въздушни обекти със скорост от 300 м/сек на разстояние от 10 км и височина до 5 километра.

Тези ракети са разположени на въртящ се модул, който покрива 360-градуса около превозното средство. На него са поставени 2х6 ракети “Сосна-Р”, които се намират в специални транспортни контейнери подобно на тези при ПВО системата “Панцир”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.