Най-компактният: T-90С в сравнение с чуждестранни танкове

Най-компактният: T-90С в сравнение с чуждестранни танкове
Съперници на руската машина станаха китайският ZTZ-99A, китайско-пакистанският Al-Khalid, известен още като MBT-2000, както и индийският Arjun.

Най-голям е представителят на Индия. При създаването му е използван опитът на западното танкостроене, но изглежда, че конструкторите са повторили всички грешки на колегите си. Тяхното изобретение е обемисто и тежко. Масата на оригиналната версия достига 58 тона.

В този случай, както се оказва, бронята не е в състояние да осигури ефективна противозащита срещу модерните боеприпаси. Затова малка серия танкове (малко повече от 120 броя) са подложени на модернизация. Те получават динамична защита, много подобна на руската “Контакт-5”, подобрени са и други компоненти. В резултат на това, според някои източници, Arjun тежи вече 67 тона, което значително ограничава мобилността му.

Същевременно индийците все още не могат да се отърват от остарялото 120-мм оръдие. Опитът да го заменят отново ще доведе до увеличаване на масата на танка и ще го направи напълно безперспективен.

Ако говорим за други машини, то ZTZ-99A и Al-Khalid могат да се нарекат роднини на T-90С. Използват 125-мм оръдия и автоматични системи за зареждане, които са руски версии. Подобна е и конструкцията на шасито. Както е известно, някога китайците успяват да се сдобият със съветския Т-72, ​​а техническите решения, които реализират, са приложени в няколко разработки, включително и в тези, за които става въпрос.

В сравнение с базовия модел, ZTZ-99A има значително повишена защита, в резултат на което е “напълнял”. Според някои оценки теглото му е близо 60 тона. Военни експерти многократно отбелязват, че окачването с шест ролки от всяка страна очевидно не е подходящо за такъв тежък танк и трябва да бъде подсилено. ZTZ-99A е постоянно преследван от хронични проблеми с надеждността.

Същото важи и за MBT-2000. Независимо от факта, че тежи 48 тона и е сравнително компактен, на съвместни изпитания в една от арабските държави, след сравнително кратки тестове за надеждност, механизмите му буквално започват да се разпадат.


Loading...

Руският T-90С издържа на всички етапи от изпитанията без никакви проблеми. Нашият танк е най-лекият, с тегло само 46 тона, малък по размер, а бронезащитата му, според някои оценки, е най-мощната. Нищо чудно, че T-90С се купува от много страни.

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.