Русия доставя на Индия десетки хиляди автомати АК-203

Русия доставя на Индия десетки хиляди автомати АК-203


Според информация, предадена от интернет портала “Интерфакс”, Индия е получила 50 хил. автоматични пушки АК-203 от Русия. Страните планират да произведат около 750 хил. такива оръжия на територията на Индия.
По думите на източник предаването на партидата от около 50 хил. бройки стрелково оръжие от Русия за Индия е напълно завършено, предава интернет порталът НТВ. Неотдавна в медиите се появи информация, че доставките на автоматични пушки ще се осъществят след подписването на договор между двете страни, който прецизира производството на оръжия с марката “Калашников” на територията на Индия.

Фабриката, която ще сглобява автомати АК-203, се намира в индийския град Корва. Предвижда се в заводите ѝ да се произведат около 750 хил. екземпляра на АК-203.

След откриването на тази фабрика президентът на Русия Владимир Путин поздрави ръководството на Индия. Той отбеляза, че военнотехническото сътрудничество между Русия и Индия продължава вече над 70 години. И през тези години Русия е изнесла голям брой много надеждни и висококачествени системи на руската военна индустрия. Президентът отбеляза също, че с помощта на Русия на територията на Индия са построени над 170 военни и други индустриални обекта.

“Новото съвместно предприятие ще произвежда известните по цял свят автомати “Калашников” от новата серия “200” и постепенно ще премине към пълна локализация на производството”, каза руският президент, като добави, че това ще осигури на Индия възможност самостоятелно да оборудва своите сили за сигурност с леко оръжие, направено по руски технологии.

АК-203 е по-нататъшно развитие на автомата АК-103. Тази пушка използва патрони калибър 7.62х39. В сравнение с базовия модел тя разполага с далеч по-широк избор на допълнителна тактическа екипировка, която може да бъде монтирана на пушката. Има и регулируема телескопична дръжка, анатомичен захват, подобрен прекъсвач в цевта и пр.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.