САЩ: Способността на руската армия да води война в информационния спектър става крайно непоносима

САЩ: Способността на руската армия да води война в информационния спектър става крайно непоносима


Американските анализатори са сериозно озадачени от успехите на руската армия в информационното поле. А това в съвременни условия позволява да се сломи противникът, дори без да се навлиза в реално сражение.
Сътрудници от американската организация The Strategy Bridge, специализирани в информационната безопасност и във военната сфера, се поинтересуваха от новата военна доктрина на Русия и ѝ посветиха цяла статия.

Авторите предполагат, че обновената руска армия залага на информационната доминация над врага. Това, както уточняват експертите, включва психологически и технологични фактори.

Психологическото “оръжие” има за цел да подкопае идеологическите нагласи на врага, да се домогне до морално превъзходство над противника и да отслаби бойния му дух. И тук на ход идват социалните мрежи. Авторите предполагат, че тази стратегия руснаците са заимствали от САЩ. И по-конкретно – учили са се от примера на военните конфликти в Ирак, Югославия, а също така са черпили сведения за мрежовите войни от специализираната литература.

Що се касае до технологичната страна на противоборството, то тук става дума за най-разнообразни мрежови средства за снабдяване с информация.

“Русия се стреми да използва нови технологии като изкуствен интелект и машинно обучение, за да завоюва превъзходство в информационното пространство”, уверени са анализаторите.

Сериозен пробив в това направление, по мнението на авторите, е постигнат след военния конфликт с Грузия от 2008 година. “Притежавайки по-широк достъп до космическата информация, безпилотните летателни апарати, бордовите системи за разузнаване, системите за командване и управление и благодарение на безпрецедентните постижения в областта на радиоелектронната борба руските военни са добре подготвени за следенето на обстановката и повлияването на изхода от боя”.

Така в Сирия руските военни успешно ползват система ГЛОНАСС. Тя дава добра информационна осведоменост, повишава точността на прицелването към вражеските мишени. Армията използва и допълнителни навигационни системи, които помагат да се подсигури работоспособността на оръжията и техниката в случаи на проблеми с ГЛОНАСС.

Важен източник на информация за военните са и безпилотните летателни апарати.

“Работните коне” на руския парк с БЛА американците наричат безпилотния летателен апарат “Орлан-10”.

Като цяло дронът се използва за поддържане на наземните цели, но руските военни разработват модели и за други мисии. Например дронът “Форпост” премина изпитания в качеството си на платформа, позволяваща прицелване на кораби, въоръжени с ракети “Калибър” и “Яхонт”.

По време на сирийската кампания, по данни на руското министерство на отбраната, безпилотните летателни апарати са извършили над 23 000 бойни полета и са отработили 140 000 часа във въздуха.

Експертите обръщат внимание и на модернизацията на разузнавателния самолет А-50, обновен до версия А-50У. Той е снабден с множество нови системи, позволяващи удвояване на количеството проследявани цели, както и увеличаване на ефективния диапазон за оперативно следене.

Освен това сега за замяна на А-50 се разработва и самолет А-100 с още по-усъвършенствано оборудване.

Вниманието на авторите е привлечено и от разузнавателен комплекс за управление и свръзка “Стрелец”. Той “подсигурява високото ниво на командване и контрол” и “позволява да се обменя индивидуална информация както с висшестоящите командири, така и с авиацията и артилерията”.

А в съчетание с прицелната система “Гефест”, комплексът значително увеличи ефективността на руските войски в Сирия.

Внимание е отделено и на единната система за управление на тактическите звена “Созвездие”, която, по мнението на американските експерти, скоро трябва да бъде внедрена в руските сухопътни войски. Това всъщност е единна система за управление на огъня, която координира работата на 11 подсистеми, сред които средства за радиоелектронна борба, артилерия, ПВО и т.н.

Но най-голям прогрес руските военни са постигнали в областта на радиоелектронната борба. За последните 20 години отбранителният комплекс на страната е пуснал десетки системи за РЕБ, способни да противодействат на наземни, въздушни и космически средства за комуникация.

В качеството си на заключителен ярък пример авторите привеждат системата за радиоелектронна борба “Палантин”, която постъпи на въоръжение в общовойсковата армия на Западния военен окръг на Русия.

“Тази система изпълнява множество функции и е предназначена не само за потискането на съобщенията на противника, но и за разузнаване. Освен това “Палантин” е способен да обединява в мрежа други системи за радиоелектронна борба”, цитира “Российская газета”.

С оглед на фундаменталното значение, което руското военно и политическо ръководство придава на информационната доминация, то ще продължи да изпитва и прилага нови технологии в тази сфера, уверени са авторите на статията. И това може да създаде значителни проблеми за САЩ и техните военни съюзници, пише The Strategy Bridge.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.