Румен Радев: Армията не може да гарантира независимостта и суверенитета на България

Румен Радев: Армията не може да гарантира независимостта и суверенитета на България Stefan Projnov


Причините според президента са политическа недалновидност, системното недофинансиране и кампанийност
Въоръжените сили са в състояние само частично да изпълняват задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната.

Това каза президентът Румен Радев , който участва днес в честването на патронния празник на Военната академия “Георги Стойков Раковски”, цитиран от БТА. Той също така смята, че страната ни няма как да участва ефективно в системата за колективна отбрана на НАТО и в общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Според Радев причините да се стигне до тази невъзможност въоръжените сили да изпълняват конституционно заложените си цели са дългогодишната политическа недалновидност, системното недофинансиране и кампанийност. „Причините са до болка познати – липса на съвременна техника, въоръжение и оборудване, на средства за пълноценна бойна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав“, каза президентът Радев.


Loading...

Той посочи, че за преодоляването на негативните тенденции държавното ръководство предприема мерки, като открои приетите важни проекти за инвестиционни разходи и гарантираното им финансиране. Президентът добави, че като член на най-мощния отбранителен съюз, България твърдо ще следва политиката за достигане на 2% разходи за отбрана от БВП, една пета от които да бъдат за инвестиции.
Източник : economic.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.