“Рособоронекспорт” ще представи потенциален експортен хит в Абу Даби – “Панцир-МЕ”

"Рособоронекспорт" ще представи потенциален експортен хит в Абу Даби - "Панцир-МЕ"


Компаниите “Рособоронекспорт” и НПО “Високоточни комплекси” (и двете в състава на “Ростех”) за първи път на чуждестраннo изложениe организират презентация на корабния зенитен ракетно-артилерийски комплекс “Панцир-МЕ” (СРАК), съобщиха от пресслужбата на компанията износител.
“Представянето на образец на комплекса “Панцир-МЕ” ще се проведе в рамките на изложението IDEX 2019 на 18 и 19 февруари 2019 г., на щанда на “Високоточни комплекси” в центъра на комбинираната руска експозиция, организирана от “Рособоронекспорт”, се казва в съобщение, цитирано от РИА “Новости”.

Както заяви генералният директор на “Рособоронекспорт” Александър Михеев, съвременните тенденции в развитието на флота изискват от военноморските сили да оборудват корабите си с надеждни средства за справяне със заплахи от въздуха – крилати ракети, безпилотни летателни апарати, хеликоптери и самолети.

“Русия е разработила уникален набор за противодействие на почти всяко въздушно оръжие, който ще бъде представен на едно от най-големите оръжейни изложения в Абу Даби. “Панцир-МЕ” може да бъде инсталиран на повечето руски кораби и е идеален за оборудване на кораби, построени в други страни. “Сигурен съм, че има голямо бъдеще за износ в страните от арабския Изток, Югоизточна Азия и Латинска Америка”, каза Михеев, чиито думи бяха цитирани в пресслужбата.

От своя страна индустриалният директор на клъстера “Въоръжение” към държавната корпорация “Ростех” Сергей Абрамов отбеляза, че в момента “Панцир-МЕ” няма преки аналози на световния пазар по отношение на корабната противовъздушна отбрана и е малко вероятно те да се появят в близко бъдеще.

“Панцир-МЕ” може да се постави на кораби с водоизместимост от 300 т. Комплексът осигурява надеждна защита на плавателните средства срещу всички видове съществуващи и перспективни средства за въздушна атака.

Комплексът е в състояние при едновременен обстрел да унищожи четири атакуващи кораба цели, в тази зона на поражение зенитните ракети достигат до 20 км по дължина и до 15 км на височина. “Панцир-МЕ” може да стреля първо с ракетно оръжие, а в случай на повреда целта да бъде гарантирано унищожена от артилерийски огън.

В комплекса има високоинтелектуална многорежимна адаптивна радиолокационно-оптична система за управление. Всички етапи от бойната работа на оператора – от търсенето на цели до обстрела – са напълно автоматизирани. Комбинираното използване на радиолокационна и оптична система за управление осигурява целостта на неговата работа по всяко време на деня. Всичко това гарантирано унищожава целите в далечните подстъпи и в непосредствена близост.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.