Новото самоходно артилерийско оръдие 2С42 “Лотос” вече е защитено от високоточно оръжие

Новото самоходно артилерийско оръдие 2С42 "Лотос" вече е защитено от високоточно оръжие

В “ЦНИИТОЧМАШ” приключва сглобяването и доработката на опитния образец на авиодесантното 120-мм самоходно артилерийско оръдие 2С42 “Лотос”. Това съобщиха от сайта на дружеството, цитирани от “Российская газета“.

Информацията съдържа и нови снимки на машината, на които могат да се видят някои интересни детайли. Например, тя разполага с комплекс за оптико-електронно противодействие, служещ за защита от високоточно оръжие.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Komandante@KomandanteS17

Новое фото САО “Лотос”. Можно заметить спецбоеприпасы оптико-электронного противодействия АОБ-5. Фото: http://cniitm.ru 

See Komandante’s other Tweets

По всичко личи, че при направата ѝ са използвани и разработените от “ЦНИИТОЧМАШ” специални аерозолообразуващи боеприпаси АОБ-5, способни да създават завеса, непроницаема за прицели и средства за поражение.

Може би някои любители на оръжието ще се учудят от не съвсем обичайната гъсенична лента на “Лотос”. Бронираната машина, както и по-голямата част от техниката за въздушно-десантните войски, е с регулируемо хидропневматично окачване, а снимките са направени в момент, в който корпусът на машината е специално притиснат към земята.

Теглото на 2С42 е 18 тона. От 120-мм си оръдие тя може да поразява цели на разстояние до 13 км.

Скорострелността ѝ достига 8 изстрела в минута. Машината може да развива скорост до 70 км/ч на шосе и да изминава 500 км с едно зареждане. Екипажът ѝ се състои от 4 души.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.