Рогозин: Новата руска ракета ще разкъса всяка американската ПРО

Рогозин: Новата руска ракета ще разкъса всяка американската ПРО
Новото поколение междуконтинентални балистични ракети (МБР), което сега се създава в Русия, ще бъде способно да преодолява всяка ПРО. Това заявил с увереност заместник-премиерът на РФ Дмитрий Рогозин по телевизия „Россия-1”.

Според Рогозин, отговарящ за ВПК, такива ракетни комплекси скоро ще се появят в руската армия. Това ще бъде оръжие, заявил заместник-премиерът, „което е способно да преодолее и сегашната, и утрешната, и по-утрешната ПРО на САЩ”.

Параметри не са дадени, но руските експерти със сигурност предполагат, че става дума за МБР „Сармат”, разработван усилено вече 5 г. в уралския ракетен център „Макеев”.

Очаква се тази пролет или през лятото да започнат летателно-конструкторските изпитания на ракетата от ракетодрума „Плесецк”. Началото на полигонните изпитания на „Сармат” зависят от готовността на стартовото устройство, което трябва да бъде специално преоборудвано. Това може да отложи стартовете за началото на 2018 г.

Рогозин се заканил в открит текст да разкъсат американската ПРО: „Тя не представлява за нас сериозна военна заплаха, освен провокация.”

Сега най-голямата руска ракета е четвърто поколение двустепенна течно горивна Р-36М2 „Воевода (Сатана) с шахтово базиране. Има стартова маса 211 тона и полезен товар 8,8 тона.


Loading...

Идващата на смяна „Сармат” ще има полезен товар 10 тона и очаквана стартова маса два пъти по-малка от „Воевода”-„Сатана”.
Превод и редакция: БЛИЦ

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.