ТОП 5 на въпросите за руския изтребител пето поколение ПАК ФА

ТОП 5 на въпросите за руския изтребител пето поколение ПАК ФА
Дебютът на руските изтребители от пето поколение Т-50 (или ПАК ФА) се отлага не за първи път.

Първоначално от Министерството на отбраната на РФ твърдяха, че през 2016 година новият самолет ще бъде приет на въоръжение. В началото на 2017-а тази дата бе отложена за неопределено време.

На 2 февруари 2017 г. заместник-министъра на отбраната на РФ Юрий Борисов заяви, че докато има аналози, които удовлетворяват потребностите на въоръжените сили, няма необходимост да се харчат пари за закупуването на скъпа нова техника.

“Най-вероятно машината ще влезе в следващата Държавна програма за въоръжаване, тоест 2018-2025 г.”, каза заместник-министъра на отбраната на РФ.

Освен това, според думите му самолетът се нуждае от подобряване на някои детайли и военните няма да бързат със закупуването на новите скъпоструващи машини.

Защо проектът “зацикля” и постоянно се отлага?

Но експертите са на мнение, че самолетът не може да бъде определен като “зациклил се”, тъй като постепенното подобряване на машината до необходимото качество е напълно стандартна практика. “Всичко това е мит: имаше непотвърдени информации в медиите, но проектът не е “зациклял”. Всички етапи от работата над изтребителя са по план, те са известни на командването на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия”, каза за “Руски дневник” главният редактор на списание “Арсенал Отечества” Виктор Мураховски.

По думите му в момента усърдно се работи върху новия двигател от пето поколение “Изделие-30”, за да може изтребителят да съответства на всички изисквания за самолет от новата ера.

(Видео на “Руски дневник” с полети на Т-50)

В края на 2017 – началото на 2018 г. ще започнат летателните изпитания на новия мотор.

“Следователно на инженерите ще им отнеме още две-три години за довършване на проекта, преди да започне серийното производство и машината да постъпи във ВКС”, отбелязва Мураховски.

Какво ще даде новият двигател?

На първо място, той ще позволи на самолета да поддържа крайцерска скорост по време на свръхзвуков полет. Това ще бъде скорост от порядъка на 1,6 Маха – около 2000 км/ч, в зависимост от местността, над която прелита самолетът.

Също така, моторът значително ще подобри свойствата на ниска забележимост на ПАК ФА и ще му помогне той да изчезне от радарите на противника благодарение на новите композитни материали.

“Разработките на двигателя бяха замразени през 90-е и началото на 2000 години заради кризата в страната и, вследствие на нея, нейното технологично изоставане. В онези времена научно-техническите програми или не се финансираха, или получаваха минимални средства. Затова сега на конструкторите им се налага да наваксат пропуснатото в кратки срокове”, подчертава Мураховски.

По думите му това е една от причините, поради които САЩ изпревариха Русия в създаването на изтребители от пето поколение.

Какви нови оръжия се предвиждат изключително за ПАК ФА?

Самолетът ще бъде въоръжен с едно от най-леките оръдия в този клас 9-А1-4071К, чието предназначение е да поразява бронирана техника или бронирани обекти на противника. За един полет пилотът ще може да използва 150 снаряда на това 30 мм оръдие.

(Стрелби от 30-мм оръдие)

Във въоръжението му ще бъдат включени също така ракети “въздух-въздух” и “въздух-земя”. Новите изделия се разработват специално за вътрешните отсеци на изтребителя.

В момента с тях се провеждат бойни изпитания по полигоните, но досега те не са демонстрирани пред широка аудитория.

Кога ще постъпи в руската армия?

Първата партида изтребители Т-50 ще бъде приета на въоръжение в руската армия още тази година. Но машините ще постъпят на служба с двигатели и характеристики на изтребителя от “4++” поколение Су-35С.

“Пълноценни машини от пето поколение руската армия ще получи едва две-три години след приключване на изпитанията. Следователно руското небе ще бъде защитавано от най-новите Т-50 след 2021 г.”, каза за “Руски дневник” ръководителят на Международната лаборатория по “Механика и енергийни системи” в Университета по информационни технологии Павел Булат.

Доставките в чужбина: на кого, кога и за колко?

Конструкторите ще получат сертификат за експорт три години, след като ПАК ФА бъде приет на въоръжение в руската армия. Ориентировъчно през 2024 г.

“Това ще бъде машина, която ще превъзхожда нашия основен конкурент – F-22 (американски изтребител от пето поколение) по маневреност, въоръжение и далечина на полета”, каза президентът на РФ Владимир Путин.

При това президентът отбеляза, че ПАК ФА ще струва 2,5-3 пъти по-малко, отколкото чуждите аналози.

Но цената на експортния модел в момента не може да се определи заради променящите се валутни курсове.


Loading...

“Първите клиенти на руските военни предприятия ще бъдат Индия, Алжир и Перу. Те вече са заявили намеренията си да закупят тази машина от Русия. На това може да попречи само промяна на геополитическата сцена”, допълва Мураховски.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.