Ракетите Х-101: Втора младост за бомбардировача Ту-95MСM

Ракетите Х-101: Втора младост за бомбардировача Ту-95MСM
Модернизацията на стратегическия бомбардировач Ту-95, която ще му позволи да използва крилатите ракети с голям обхват X-101 и X-102, ще подари на този самолет втора младост, тъй като значително ще разшири бойния му потенциал.

До това заключение са стигнали авторите на изданието Military Watch, анализирайки историята на създаването и експлоатацията на Ту-95 по време на съветския и руския период.

Първоначално “Медведь”, както го наричат в НАТО, е предназначен за борба с атомни бомби на вражеска територия. С развитието на ПВО системите и ракетното въоръжение това обаче се променя.

Турбовинтовият бомбардировач не е много бърз, което го прави уязвим. Оборудването му с ракети с голям обхват му позволява да атакува потенциалните врагове, без да се напуска руското въздушно пространство.

Например, съветските ракети Х-55 с обхват до 3500 км могат да достигнат до всяка точка на Европа, а също и до Гренландия.

Модернизираният Ту-95MСM ще бъде оборудван с четири пилона, като на всеки от тях ще могат да се прикрепят по две ракети X-101 или X-102 (с термоядрена бойна глава) и с обхват до 5500 км. Това ще позволи от руското въздушно пространство да се атакуват цели, разположени в около половината щати на САЩ, както и в Африка.

Ракетите X-101 не се виждат на радарите, могат да менят целта си дори и след изстрелването, като имат висока прецизност на попадение.

Вероятното отклонение при максималния диапазон е само 7 м, а движещите се цели могат да бъдат поразени с точност до 10 м. Ефективността на тези ракети е доказана многократно по време на битките в Сирия. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.