Полковник от руските ВКС обясни спецификата на използването на бойни хеликоптери в Сирия

Полковник от руските ВКС обясни спецификата на използването на бойни хеликоптери в Сирия
Включването на руската военна авиация в Сирия има своите специфики. Бойният опит на екипажите на вертолети активно се изучава в елитния 344-и Център за бойна подготовка и преквалификация на летателния състав.

Една от основните характеристики на бойните действия е в това, че се извършват през нощта. Екипажите на хеликоптерите трябват да изпълнят своите мисии, използвайки прибори и очила за нощно виждане.

“Лети се на малки и свръхмалки височини. Това изисква от пилота концентрация през цялата продължителност на мисията. Емоционалното и психофизическото натоварване са толкова големи, че летците излизат от кабините си практически мокри”, заяви пред сп. “Армейский стандарт” заместник-началникът на 344-и авиоцентър полковник Василий Клещенко.

По тази причина екипажите на хеликоптерите Ми-28Н, Ми-28УБ, Ми-35 и Ми-8 упражняват бойна тактика срещу наземни цели в сложни метеорологични условия. Изстрелите се извършват поотделно или по двойки на височина от 50-200 м и разстояние от 300-1500 м.

На особена популярност се радва новият учебно-боен хеликоптер Ми-28УБ. В новата версия на хеликоптера са интегрирани енергопоглъщащи седалки, които свеждат до минимум риска от тежка травма при катастрофа, както и нов радар, който разширява тактико-техническите възможности на хеликоптера по време на неговата експлоатация в сложни атмосферни условия. “Летящата крепост” е съхранила ударния потенциал на базовата версия Ми-25Н “Нощен ловец”.

Според полковник Василий Клещенко в модернизирания вариант Ми-28УБ са реализирани най-висококачествените технически решения, свързани с простотата на управление на въздухоплавателното средство, както и за подобряване на ергономията на самата кабина. Много важна характеристика на новото въздухоплавателно средство е способността за пилотирате с очила за нощно виждане. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.