Перспективният скоростен хеликоптер ще тръгне в серийно производство през 2022 година

Перспективният скоростен хеликоптер ще тръгне в серийно производство през 2022 година
Машината ще може да развива скорост до 500 километра в час, съобщи главнокомандващият Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия Виктор Бондарев.

Работата по най-новия хеликоптер върви с пълна пара, а някои уникални технически решения в машината могат да се използват и за хеликоптерите, които вече са на въоръжение в руската армия.

По думите на Главнокомандващия Въздушно-космическите сили на Русия Виктор Бондарев, „през 2018 година във въздуха трябва да се вдигне първият хеликоптер, а неговото завършване е предвидено за 2021 година и от 2022 година трябва да започне серийното производство. Скоростта на машината е до 500 кимолетра в час“.

Нови перки за бойните хеликоптери

За първи макет на този хеликоптер под името RACHEL (Russian Advanced Commercial Helicopter), разработка на Московския вертолетен завод „М.Мил“, влизащ в холдинга „Вертолетите на Русия“, беше демонстриран през 2013 година по време на авиационното изложение в Фарнбъроу, Великобритания. На МАКС-2015 беше показан вече модел на летящата лаборатория в цял размер.

Показаният в Москва пълномащабен модел за провеждане на практически летни изпитания на елементите на носещата система RACHEL, който е създаден на базата на хеликоптера Ми-24К, е предвиден за скорости над 400 километра в час, с постепенно увеличаване на скоростта над 450 км/ч и повече. Затова Ми-24К беше снабден с особено здрав носещ винт, на който се предвижда да се изпитват перки с нова форма. Предвижда се в бъдеще перките от новото поколение да се използват за серийните бойни хеликоптери.

Най-икономичният в своя клас

Разработчиците акцентират също така върху икономичността и екологичността на хеликоптера RACHEL, поставяйки неговите скоростни възможности на трето място. Хеликоптерът, който тежи до 12 тона и е предвиден да вози 21-24 пътници, трябва да стане една от най-достъпните в ценово отношение машини от своя клас. Машината има далечина на полета 900 километра с оптимален търговски товар от 2,5 тона.

Предвижда се първият демонстрационен полет на пълнощабния модел да бъде извършен през декември тази година в Московския завод „М.Мил“.

По отношение на двигателя, традиционно „слабо място“ на руското хеликоптеростроене, се предвижда на RACHEL да бъдат използвани двигатели на завода „Климов“. Според заместник-генералния директор на холдинга „Вертолетите на Русия“ Андрей Шибитов, „вече са налице уникални решения за този двигател, изработени са агрегатите, част от които преминава заводски изпитания. Този двигател ни устройства от гледна точка на създаването на двигател ново поколение“.

По информация на изпълнителния директор на ОАО „Климов“ Александър Ватагин, през 2015 година се предвижда „да построи и да се изпита двигател-модел и да се започне комплекс от дейности по неговото сертифициране“. Това изказване беше направено миналата година. Година по-късно финансово-икономическата ситуация в страната би могла да повлияе на изпълнението на тези планове и да отложи за в бъдеще сроковете за предаването на двигателя. В същото време не е изключено тази година летящата лаборатория ПСВ да извърши своя първи полет с новите перспективни двигатели на руската промишленост.


Loading...

При всяко положение демонстрирането пред публика на ПСХ по време на МАКС-2015 е убедително доказателство, че проектът не е спрян и работите по скоростния хеликоптер наистина вървят.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.