Петте вида руско сухопътно оръжие, от което противниците се страхуват

Петте вида руско сухопътно оръжие, от което противниците се страхуват

ЗРК „Бук-М3“: стреляш и забравяш

Зенитно-ракетният комплекс „Бук-М3“ е в период на изпитания и ще постъпи на въоръжение в руската армия през 2016 г. Той унищожава самолети на тактическата и стратегическата авиация, вертолети, крилати ракети и безпилотни самолети на височина от 15 метра до 35 км и намиращи се на разстояние до 40 км. Ракетите са снабдени със система за радиоуправление и активна радиолокация. „Бук-М3“ използва абсолютно новата зенитна ракета-прихващач 9М317М, действаща на принципа „стреляш и забравяш“

ЗРК „Тор-М2“: щит на огневия рубеж

Петте вида руско сухопътно оръжие, от което противниците се страхуват

Едни от най-ефективните комплекси с малък обсег в момента са ЗРК от фамилията „Тор-М2“. Способен е от позицията си да защитава удължени колони с техника в радиус от 8-10 км. Притежава висока скорострелност от 2,5 секунди и поразява противорадиолокационни ракети, летящи на пределно ниска височина – на по-малко от 5 метра от земята. Комплексът притежава РЛС и електроника, които му позволяват да открива и обработва до 144 цели, да дава информация за 20 от най-опасните цели, да осигурява едновременното поразяване на четири от тях. Благодарение на теглото си от 15 тона е удобен за транспортиране чрез външно окачване на вертолет и да бъде доставян в най-различни труднодостъпни места, дори на покривите на сгради.

БМПТ-72: Терминаторът на вериги

Петте вида руско сухопътно оръжие, от което противниците се страхуват

Бойната машина за подкрепа на танкове „Терминатор-2“ е създадена през 2003 г., за да осигури безопасността на танковете по време на бой. Благодарение на големия си арсенал от въоръжение, има възможността да води масиран огън, подтискайки противника. Разполага с две двойни 30-милиметрови оръдия, картечница „Калашников“, четири противотанкови управляеми ракети „Атака“ с лазерна система за насочване. Поразява цели на разстояние до 6 км. Изключително ефективна е за сражения в градски условия, където танковете могат да станат мишена за гранатометите. За разлика от първия модел се произвежда на база шасито на танк Т-90, а не на Т-72.

ПЗРК „Верба“: вихрушката за безпилотни самолети

Петте вида руско сухопътно оръжие, от което противниците се страхуват

Преносимият зенитно-ракетен комплекс „Верба“ е създаден в периода 2011-2013 г. и постъпва на въоръжение в руската армия през 2014 г. Благодарение на електрониката си, при атака комплексът разпознава „чужд-свой“. Превъзхожда западните си аналози „Стингер“, „Старстрик“ и предшественика си – „Игъл“ с умението си да открива и поразява слабоизлъчващи ракети и БПЛА.

Тази възможност комплексът получи благодарение на ракетата 9М336 с иновационна инфрачервена тридиапазонова насочваща глава. Създателите на ПЗРК успяват да увеличат няколко пъти чувствителността на самонасочващата се глава, като при това повишиха нейната устойчивост на смущения. Новата система позволява до десет пъти да бъде намалено времето за атака на целта. Преди това на „Игъла“ му трябваха 3-5 минути.

РСЗО „Торнадо“: умната артилерия

Петте вида руско сухопътно оръжие, от което противниците се страхуват

Реактивната система за залпов огън „Торнадо-Г“ е подразделение от втория ешелон и решава задачи по огневата поддръжка на подразделенията. За първи път РСЗО „Торнадо“ бе изпробван от руските войски през 2011 г., когато показа превъзходство над предшествениците си „Град“ и „Смерч“. За разлика от тях, той притежава система за спътниково насочване. Сега всеки снаряд е снабден с интегрални схеми, които управляват полета. Към днешна дата „Торнадо“ демонстрира максимална далекобойност от 90 км.

„Торнадо“ може да напусне позицията си още преди първият от изстреляните снаряди да докосне земята. Когато последният снаряд се взриви, унищожавайки целта, самият комплекс може да се намира на няколко километра от мястото, от което е осъществена стрелбата.

Сухопътните войски са най-многобройният и разнообразен по въоръжение и начин на бойни действия вид въоръжени сили на Руската Федерация. Тяхното предназначение е да отразяват агресия на противника на континенталната сцена на бойните действия, да защитават териториалната цялост и националните интереси на РФ.


Loading...

Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.