Още по-мощен: увеличен е обсегът на поразяване на руския снайпер Т-5000

Още по-мощен: увеличен е обсегът на поразяване на руския снайпер Т-5000
Руската снайперска винтовка Т-5000 увеличи обсега си на поразяване от 1500 на 2000 метра, съобщи “Российская газета”.

Стрелковите изпитания на снайперския комплекс вече преминаха успешно.

Работното название на новата винтовка е ORSIS-375CT.

Както заяви пред РИА “Новости” генералният директор на предприятието-разработчик на оръжието Владимир Злобин, новата версия на винтовката е разработена за патрон от калибър .376 Cheytac (9,5х77 мм). Серийното производство на новата модификация на Т-500 започва през 2020 г., като компанията вече е получила предварителни поръчки от различни страни.

Високоточната снайперска винтовка ORSIS Т-5000 няма нужда от представяне. Сред професионалистите тя с право се смята за “хирургически инструмент”. Разработена е през 2011 г., а едва след година знаменитата група “Алфа” от Центъра за спецназначения на руската Федерална служба за безопасност спечели с нейна помощ международните съревнования за полицейски и военни снайперисти. И това далеч не е първото отборно злато, завоювано от руските силоваци с “петхилядника” на престижни състезания.

Характерни особености на ORSIS Т-5000 са високата точност на големи разстояния, както и добрата прецизност на стрелбата: само 0,5 МОА. Това оръжейниците успяха да постигнат благодарение на съвременните технологии за сглобяване, обработка, подбор на детайлите един за друг и пр. Освен това винтовката е много ергономична: снабдена е с регулируем приклад, удобна анатомична дръжка, лека основа от алуминиева сплав. Всеки снайперист също може да приспособи към себе си спусъка, за да не хаби излишни усилия при стрелба.

ORSIS Т-5000 се предлага в няколко версии: с патрон .308 Winchester (7,62х51), .300 Winchester Magnum (7,62х67) и.338 Lapua Magnum (8,6х70 милиметра). Обемът на пълнителя е от 5 или 10 патрона. Прицелният обсег е до 1650 м, макар че опитният стрелец след предварителна подготовка може да стреля и по-далеч. Недостатъците на винтовката са следствие от нейните достойнства. На първо място ORSIS Т-5000 е много скъпа.

В гражданския си вариант стойността ѝ превишава 400 хил. рубли (близо 5570 евро). Второ – използва доста редки за Русия патрони. Въпреки това е особено популярна в спецподразделенията. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.