Опустошител, от който няма спасение: В САЩ оцениха “Солнцепек”

Опустошител, от който няма спасение: В САЩ оцениха "Солнцепек"
Журналистите от американското издание The National Interest анализираха тежките руски огнеметни системи (ТОС) “Буратино” и “Солнцепек”.

Основният въпрос, който си задава авторът на публикацията, е дали въоръжението на НАТО е готово да се противопостави на разрушителните сили на руските ТОС-ове.

Експертът нарича ТОС-1 “Буратино” “едно от най-разрушителните устройства, отстъпващо единствено на тактическото ядрено оръжие”. Той дава за пример случаи, в които системата е използвана в Афганистан, Чечения, Ирак и Сирия и уточнява, че специализацията на ТОС е да унищожава силно укрепени позиции на противника.

“Системата ТОС-1 няма реални аналози на Запад. Използваните от армията на САЩ в Ирак бойни машини тип M142 HIMARS са лекобронирана техника, предназначена за стрелба с неправо мерене. Такъв тип артилерия по правило използва касетъчни боеприпаси, а не запалими”, пише авторът на публикацията. Той уточнява, че САЩ използват боеприпаси с обемен взрив само в малки преносими системи, както и в големи ракети, изстрелвани от въздуха. За разлика от руската армия, която използва например многоцелеви ракетни системи за залпов огън “Смерч” и “Ураган”. И разбира се “Буратино” и “Солнцепек”, които сериозно се отличават от останалите реактивни установки.

Разработената през 2001 г. ТОС-1А “Солнцепек” е с автоматично насочване към целта, която може да е на разстояние над 6 км, припомня “Российская газета“.

Това позволява на системата да се справя с големи противотанкови средства, уточнява експертът. Според автора на The National Interest ефектът от взрива на бойните глави на “Солнцепек” е “ужасяващ”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.